Ilustracija

Na adresu Saffa došao je poziv za pomoć zabrinutih roditelja iz Austrije, čije kćerke su " pobjegle" u Siriju.

"Petnaestogodišnja Sabina i šesnaestogodišnja Samra su ostavile pismo roditeljima, a u kojem ih obavještavaju da su otišle u Siriju. Sabit Selimović moli sve ljude da mu pomognu da spasi djevojčice Sabinu i Samru od sirijskog haosa", piše Saff i prenosi pismo zabrinutih roditelja:

"Dana 10.04.2014. iz Beča (Austrija) avionom prema turskom gradu Adana otišle su Sabina Selimović (15 godina) i Samra Kešinović (16 godina), državljanke Austrije porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a pod daljnjom sumnjom da su otišle u pravcu Sirije.

Tog istog dana, u poslijepodnevnim satima je informisan MUP Austrije, a već od večernjih sati je izdata i potjernica u svim zemljama Šengena.

"Tu istu noć smo u stvarima Sabine Selimović i Samre Kešinović pronašli oproštajna pisma koja su ostavljena roditeljima i familiji, a iz kojih je vidljivo da im je krajnji cilj Sirija, odnosno priključenje nekoj od zaraćenih strana. Ponovo je informisan MUP Austrije sa svim novim detaljima i informacijama koje su roditelji prikupili, koji je istovremeno uključio i MUP Turske. Molimo sve one koji nam mogu pomoći sa bilo kakvim informacijama gdje su, gdje se nalaze i da li su viđene na prostoru Adane, da li su prešle granicu prema Siriji", stoji u pismu roditelja Sabine Selimović, koji mole da im svi koji imaju neku informaciju jave na mail: sabitsenada@hotmail.com.