Suđenja za ratne zločine

Komšinica Ivana Radivojevića, bivšeg srpskog policajca rezerviste, tvrdi da je on učestvovao u prebijanju i odvođenju njenog supruga, koji od tada više nikada nije viđen.

Hasime Bajrami rekla je u srijedu na suđenju Radivojeviću u Prištini da je on bio dio grupe od 12, 13 pripadnika paravojnih jedinica i policajaca koji su napali nekoliko albanskih civila na autobuskoj stanici u Kosovu Polju 26. marta 1999. godine.

"On je tamo tukao ljude. Oni su natjerali [Albance] da kleknu i stave ruke iza glave", rekla je Bajrami.

Ona tvrdi da je Radivojević među odgovornima za naknadni nestanak njenog supruga.

"Odveli su ih u pravcu Prištine, i ne znam šta se desilo poslije toga", rekla je ona.

Bivšem policijskom rezervisti sudi se za "narušavanje tjelesnog integriteta i zdravlja oko 40 albanskih civila... na autobuskoj stanici u Kosovu Polju".

"Pripadnici paravojnih formacija naredili su nekima od pretučenih da uđu u oklopno vozilo, poslije čega su odvezeni u nepoznatom pravcu. Oteti Albanci kasnije su pronađeni mrtvi", navodi se u optužnici.

Prema navodima optužnice, zločin je počinjen "u saradnji sa najmanje drugih deset članova različitih srpskih snaga (uključujući rezervni sastav policije i paravojne formacije)".

Drugi svjedok na suđenju Shpresa Gërvalla, koja je takođe bila Radivojevićeva komšinica i čiji otac je navodno maltretiran tokom tog incidenta, rekla je da je "grupa takođe primorala srpsku djecu, njih nekoliko od oko 12 godina, da gledaju šta oni rade", dok su tukli Albance.

"Govorili su im 'Dođite ovdje, vojnici budućnosti, i učite kako da nekog tučete'", rekla je Gërvalla na sudu.

Radivojević, četrdesetčetvorogodišnji taksista koji živi u Blacu, uhapšen je u julu prošle godine na granici sa Kosovom.