Masakrirana istina i plasirana historija

Dobro nam poznata i opšteprihvaćena pouka i poruka da "analize ratova, njihove glavne aktere i procjene ko su agresori a ko žrtve valja ostaviti sudu istorije" zasigurno je najviše zloupotrijebljena fraza kojom se na Balkanu i šire postizao cilj – masakrirala istina i plasirala historija, garnirana lažima i obmanama. Na taj način pripremani su temelji nekih novih lomača, progona i genocida.

Nakon krvavog raspada bivše Jugoslavije, ratova devedesetih godina prošlog vijeka, događaj koji je u potpunosti promijenio tok istorije na ovim prostorima, prekrojio granice i legalizovao osvajanja teritorija putem genocida, je smrti Slobodana Miloševića. 
Ovaj dobro režirani projekat je neophodno razobličiti kako zbog žrtava genocida tako i zbog ostalih posljedica, ali i aktuelnih dešavanja – projekta stvaranja novih država. 
Analizom detalja smrti Slobodan Miloševića dolazimo do dijagnoze koju je vaspostavio Dobrica Ćosić, otac srpske nacije, tvorac teorije o ,,humanom preseljenju naroda“ a koja glasi ,,laž je srpski državni interes, u ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina, Srbe je toliko puta u istoriji spašavala lažâ€œâ€¦
Ovdje upravo govorimo o laži koja je spasila Srbiju. 
11. marta 2006. godine je prema medijskim izvještajima i informacijama iz Haškog tribunala u pritvorskoj jedinici zatvora u Ševeningenu umro predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević, čovjek koji poput Adolfa Hitlera nikada nije zvanično osuđen za najteže ratne zločine, a ostat će upamćen kao ,,Balkanski kasapin“. 
Tog Istog dana je većina medija u Srbiji konstatovala da se radi o planiranom ubistvu. Zvaničnici Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i predstavnici međunarodne zajednice, koji su također imali interesa u zaustavljanju ovog sudskog procesa, kako zbog uloge velikih sila u raspadu SFR Jugoslavije, tako i zbog Miloševićeve bliskosti sa moćnim tajnim službama, poput CIE, mlako su reagovali na ove i slične optužbe.
Ako realno sagledamo fakte u trenutku kada je u javnost emitovana vijest o smrti Miloševića u martu 2006. – nesporna je činjenica - da je takva ishod neokončanje, odnosno prekid sudskog procesa u Haškom tribunalu najviše odgovarao Srbiji –državi, čiji se predsjednik nalazio pred već izvjesnom presudom za genocid, a koja bi bila temelj za presudu Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH – da je Srbija izvršila genocid u BiH, te je po tom osnovu obavezna ovoj državi platiti ratnu odštetu. 
Detaljnija analiza događaja vezanih za navedeni čin dovodi do zaključka - nekadašnji predsjednik Srbije i SR Jugoslavije nije okončao život u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala. 
Iako je većinska javnost ciljno medijski izmanipulisana progutala dobro upakovanu priču o njegovoj smrti, podaci govore u prilog tezi da je Slobodan Milošević živ, te da se nalazi tamo gdje i njegova porodica, supruga Mirjana Marković I sin Marko – u Rusiji. 
Kompletan članak možete pročitati na web magazinu bošnjaci.net
Reagiranje Bošnjaci.Net na pljačku autorskog djela

Hrvatski portal Dnevno.hr pokrao djelove teksta Sonje Radošević

Elektronski mediji na internetu imaju veliku prednost u odnosu na printane medije. Informacije se putem brojnih web stranica šire poput svjetlosne brzine. Web stranice, bar na jezicima sa prostora bivše YU, obično objavljuju informacije koje se tiču regiona, i posebno informacije koje će privući pažnju čitatelja, računajući da će na osnovu jedne bombastične informacije privući pažnju internet surfera i čitatelja. Mnoge stranice, uzimaju tekstove bez odobrenja autora i izvora informacija, kopiraju cijele a često samo djelove teksta, dopunjuju ih sa svojim umotvorinama, tako da ni sam autor ne može prepoznati svoj “unakaženi” tekst.
Bošnjaci.Net kao jedan od starijih elektronskih medija na internet (na bosanskom jeziku), proteklih godina svog predanog rada trudili su se da autor, bez obzira koje nacije, vjere ili države bio da ne bude zakinut. Uredno su prenosili izvor, ime autora itd. Ne kažemo da se u brzini rada ne može desiti greška, ali smo se trduli da ih nema, ako bi se pojavila nastojali smo da je ispravimo. Zašto ovo navodimo?
Web magazin Bošnjaci.Net je još 23. septembra 2013. godine objavio tekst naše suradnice Sonje Radošević iz Podgorice, koja je sigurno prva novinarka sa prostora ex YU koja je istraživala, Istine i laži o smrti balkanskog kasapina Slobodana Miloševića. Tekst je od strane javnosti prihvaćen na poseban način. Mnogi su joj čestitali, dok s druge strane autorica Radošević se našla na udaru srpsko-crnogorskih veliko nacionalističkih falangi i njihovih slugana. Bar koliko smo mogli propratiti brojni elektronski mediji su prenijeli tekst i uredno naveli ime auora i izvor informacije. Ali ima koji tako to ne rade. Neki dan naši čitatelji su nam ukazali da je hrvatski portal Dnevno.hr, naglašavamo bez znanja i odobrenja autorice Radošević i Bošnjaci.Net, jednostavno su kopirali, iskasapili i prepisali djelove teksta i objavili na pomenutom portalu. Takvo plagijatsko nedjelo dočekali su srbijanski mediji Kurir i Vestinet.rs koji je naveli izvor Dnevno.hr.
Zbog neovalšćenog kopiranja teksta, bez navođenja imena autora i izvora samog teksta, zahtjevamo od uredništva Dnevno.hr da se izvini autorici Radošević i Bošnjaci.Net, te da svog portala uklone sporni tekst.
Bošnjaci.Net zbog istinitosti navoda i naših vjernih čitatelja, u nastavku ponovo objavljujemo tekst Sonje Radošević.
Tim Bošnjaci.Net