Sveobuhvatna normalizacija

Na formalnom otvaranju pregovora o učlanjenju Srbija će danas dobiti i poruku da sa Kosovom treba da postigne "sveobuhvatnu normalizaciju odnosa u obliku zakonski obavezujućeg sporazuma do kraja pregovora o učlanjenju".

Srbija je obezbjedila početak pregovora izuzetno pozitivnim izvještajem Kancelarije visoke predstavnice Catherine Ashton koja je čak rekla da je "impresionirana" karakteristikama Srbije u ispunjavanju sporazuma sa Kosovom, prenosi dopisnik "Kohe ditore" iz Brisela.
 
Srbija danas otpočinje pregovore za učlanjenje u Evropsku uniju što predstavlja jedan od glavnih koraka u procesu proširenja EU. Na međuvladinoj konferenciji na ministarskom nivou na strani EU i na nivo premijera i njegovog zamjenika na strani Srbije počeće i formalno pregovori o učlanjenju.

Na taj način Srbija bilježi historijski uspjeh u ovom procesu čime je prevazišla neke zemlje u regionu koje su već godinama bile daleko ispred Srbije dok su sada mnogo zaostale iza nje kao što je to slučaj sa Albanijom i Makedonijom.

Osim Crne Gore Srbija će od danas biti jedina zemlja u regionu koja će imati otvorene pregovare o učlanjenju.

Makedonija ostaje talac nesporazuma sa Grčkom oko imena, Albanija još uvijek nije dobila ni status zemlje kandidata, Bosna i Hercegovina nema uslova ni da traži učlanjenje, dok Kosovo ne može čak ni da započene ovaj proces pošto ga 5 zemalja članica EU ne priznaje tako da ga EU ne može tretirati kao državu.