U slučaju problema mogla bi biti pozvana i Evropa

Beograd tvrdi da neće biti nikakvih prepreka da Srbi sa Kosova biraju republičku vlast. Priština će učiniti sve da to bude "pravo dijaspore"...

Ukoliko se raspišu vanredni parlamentarni izbori na republičkom nivou u Srbiji, i Srbi sa Kosova moći će da izađu na birališta.

U to su uvjereni predstavnici vlasti u Beogradu, ali postoji velika dilema kako će na taj proces gledati Brisel i Priština. Ključno pitanje je da li će se to učešće podvesti pod glas "srpske dijaspore" ili će listići sa Kosova biti tretirani kao i oni iz Srbije?

"Ako ih predsjednik Tomislav Nikolić raspiše, nesporno je da će Srbi na Kosovu moći da glasaju na tim izborima", poruka je ministra Aleksandra Vulina.

Šef skupštinskog odbora za Kosovo u Vladi Srbije Milovan Drecun kaže za list "Večernje Novosti" da pravo učešća kosovskih Srba ne bi smijelo da se dovodi u pitanje, jer su oni državljani i građani Srbije, sa dokumentima ove države:

"Vjerujem da će se i EU založiti za to da Srbi sa Kosova neometano glasaju. A, u Prištini to mogu da tumače kako hoće. Srbi tamo nisu i ne mogu da budu dijaspora. Te kvalifikacije ne stoje."

Bivši ministar za Kosovo u Vladi Srbije Slobodan Samardžić, međutim, tvrdi da će Srbima biti omogućeno da glasaju, i to kao državljanima Srbije, recimo, koji žive u Mađarskoj, Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji.

"Vjerovatno će se odigrati licemerna igra u kojoj će Srbi moći da glasaju, ali u nekom vidu konzularnih predstavništava, baš kao i dijaspora", kaže Samardžić.

Oliver Ivanović, lider GI "Sloboda, demokratija, pravda" očekuje da će Priština pokušati da spriječi održavanje srpskih parlamentarnih izbora na Kosovu, ali, upozorava da bi time izazvala veliki revolt:

"Na kraju će se vjerovatno insistirati na prisustvu OSCE-a, kako bi se prikazalo da glasa 'dijaspora'".

Ivanović ne isključuje da Priština zatraži da se Albancima sa juga Srbije omogući da na jesen glasaju na izborima za kosovsku skupštinu.