Rexhepi apelira na zaustavljanje dobrovoljačkog pohoda

Islamistički ratnici iz Makedonije i cijelog Balkana, odbijaju pozive za povratak iz Sirije. U redovima pobunjenika u Siriji ratuje oko 750 dobrovoljaca iz zemalja Balkana...

Poslije objavljivanja informacije o pogibiji Albanca iz Skoplja Alima Osmanija (22) u Siriji, četvrte žrtve iz Makedonije u redovima pobunjeničkih grupacija u sukobima sa regularnim snagama Bashara al Asada, apelom za zaustavljanje dobrovoljačkog pohoda oglasio se poglavar Islamske vjerske zajednice (IVZ) u ovoj zemlji Sulejman Rexhepi.

Zatražio je da dobrovoljci iz Makedonije ne učestvuju u konfliktu u Siriji, uz vjerovanje da mladi Albanci ne odlazi u rat iz vjerskih pobuda. Otkrio je da nijedan od dobrovoljaca u pobunjeničkim redovima prije odlaska u Siriju nije konsultovao IVZ, već su putovanja pod velom tajni.

"To je interni problem. Naša poruka od početka ovog fenomena je da smo mi kao IVZ bili protiv i dan-danas smo protiv toga. Tamo je pravi međubratski teror", izjavio je Rexhepi, uz konstataciju da se fenomen učešća u ratu ne može kontrolisati.

Za sve poginule Albance u redovima pobunjenika u Siriji, potvrda o smrti je stizala isključivo iz njihovih porodica, dok nijedna od državnih instituicija u Skoplju nema bilo kakvih podataka o islamističkim ratnicima sa državljanstvom Makedonije. Zvaničnih podataka o tome nema. Stručnjaci pretpostavljaju da u "globalnoj mreži", koja ostaje enigma i za same bezbjednosne službe, u redovima pobunjenika u Siriji ratuje oko 750 dobroboljaca iz zemalja Balkana, među kojima je više desetina i iz Makedonije.

Procjenjuje se da u Siriji među "stranim borcima", kako je objavljeno, sa Balkana ratuju mladi muslimani iz Albanije, BiH, sa Kosova, juga Srbije, iz Sandžaka, Makedonije... Stručnjaci tvrde da su mahom otišli iz vjerskih pobuda. Bore se za Allaha, za svoju vjeru, a ako poginu, dosežu status šehida, Alahovih mučenika... No, plaćenički status u krvavom ratu potvrđuje se i visokim finansijskim nadoknadama.

Uprkos zvaničnom apelovanju za povratak iz rata u Siriji, bezbjednosni stručnjaci tvrde da se najčešće regrutovanje novih "Allahovih boraca" iz regiona, sprovodi u džamijama, na teološkim fakultetima i u humanitarnim organizacijama. U IVZ Makedonije međutim izričito navode da u 650 džamija - nema regrutacije plaćenika, jer su im "svi objekti pod strogom kontrolom".

U povratnim informacijama iz Sirije, islamistički plaćenici negiraju vjerske učitelje u "albanskim krajevima". Ratnici poručuju islamskim teolozima u "albanskim krajevima", da "ne šire dezinformacije porukama kako u Siriji nema džihada".

"Mi ćemo se boriti do kraja, sve dok se u Šam i Irak ne vrati kalifat. Borićemo se do smrti", ističe u poruci sa ratišta u Siriji, preko You Tube-a Lavdrim Muhaxheri sa Kosova.

"Naš put je žrtvovanje. Ne vjerujte licemjernim hodžama koji su se radovali kada je bio ubijen Osama", poračio je Muhaxheri, za kojeg se pretpostavlja da je komandant albanskih dobrovoljaca sa Balkana u redovima pobunjeničkih grupacija islamista u grotlu rata u Siriji.

ZAKON

Poput primjera iz BiH, gdje je zakonom zabranjeno ratovanje u inostranstvu, u makedonskom parlamentu u proceduri bi trebalo da se nađe prijedlog sličnog rješenja.