Masovno iseljavanje

Gradonačelnik Preševa Ragmi Mustafa, pozvao je Vlade Kosova i Albanije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli Albancima iz Preševske doline koji, kako tvrdi, uveliko odlaze.

"Vlade Kosova i Albanije treba da učine maksimum za Albance iz Preševske doline jer se oni masovno iseljavaju. Politička nesigurnost i teški ekonomski uslovi su ispraznili Preševo, Bujanovac i Medveđu. Država Srbija čini sve da oteža život Albanaca u Preševskoj dolini", rekao je u intrevjuu listu "Zëri", predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa. 
On je rekao da takvo stanje opravdava njihov zahtjev da se jednom i zauvijek integrišu u teritoriju Kosova.
"Zbog toga je opravdan naš legitiman zahtjev za integraciju u teritoriju Republike Kosovo kako bismo slobodno živjeli na našoj autohtonoj albanskoj zemlji, jednom zauvijek", rekao je u Mustafa.
"Naš prijedlog je da se međunarodna zajednica direktno uključi u dijalog. Pitanje albanske zajednice koja živi u Srbiji treba da bude pokrenuto u Briselu. Mislim da je potrebno da se to pitanje podigne na najviši pregovarački nivo koji će iznedriti dugoročno i održivo rješenje", rekao je Mustafa "Kohi ditore".
Albanci iz Preševske doline traže da da se pitanje njihovih prava kao zajednice koja živi u Srbiji uputi Briselu. Zbog toga su i prekinuli pregovore sa Beogradom. 
Mustafa, je rekao, da pošto je Evropska unija rehabilitovala Srbe sa sjevera Kosova, isto treba da uradi i sa Albancima na jugu Srbije.
"Ako su riješeni problemi Srba sa sjevera Kosova zašto da ne budu riješeni i problemi Albanaca iz Preševske doline", zapitao je Mustafa i sam sebi odgovorio. 
"Naš je prijedlog da se u dijalog direktno uključi međunarodna zajednica. Konačno pitanje Albanaca koji žive u Srbiji treba da bude pokrenuto u Briselu. Mislim da to pitanje treba da bude podignuto na najviši nivo pregovora gdje će se naći dugoročno i održivo rješenje".