U samom vrhu regije

Makedonija vodi u regiji po zastupljenosti žena u parlamentu sa 34,1 posto zastupnica u republičkom Sobraniu.

Sa 34,1 posto žena u republičkom Sobraniu, Makedonija je u samom vrhu regije prema zastupljenosti žena u parlamentu, pokazali su podaci Interparlamentarne unije.
Srbija je, sa 33,2 posto žena u Narodnoj skupštini, na 24. mjestu u svijetu, a u regiji je odmah iza Makedonije, koja zauzima 22. mjesto.
Makedonija i Srbija ispred su Francuske i Švicarske, koje imaju 26 posto, odnosno 29 posto žena u parlamentu ili Rusije u kojoj taj procent iznosi 13,6 posto, navodi Tanjug.
U regiji, ove dvije zemlje su ispred Hrvatske i Bosne i Hercegovine (23,8 posto i 21,4 posto), kao i Slovenije, u kojoj žene čine 32,2 posto parlamenta, saopštilo je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.
Dobar pokazatelj
U Upravi za rodnu ravnopravnost Srbije ističu da je ovaj rezultat dobar pokazatelj, ali da tu ne treba stati, pa je za više od 20 mladih političarki iz 10 političkih stranaka u Srbiji, organizirana obuka - "Rodna ravnopravnost za pripadnice političkih partija", koja će doprinijeti unapređenju kapaciteta žena za učešće u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.
"Visoko mesto koje Srbija zauzima prema zastupljenosti žena u skupštini pokazuje da napredujemo kada je reč o primeni rodne ravnopravnosti. Unapređenje uloga žena u politici i ekonomiji je veoma važno, jer žene pružaju veliki doprinos svim oblastima društvenog života", poručila je državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović.
Obuka je pomogla da mlade političarke unaprijede znanja iz različitih oblasti - od učešća žena u javnom i političkom životu, umrežavanja i stvaranja koalicija, komunikacija i pregovaranja do zakonodavnog i institucionalnog okvira u oblasti rodne ravnopravnosti.
Uprava za rodnu ravnopravnost najavila je i istraživanje o ulozi ICT znanja i situacije na tržištu rada za žene, a u toku su realizacija obuke o rodno osjetljivom budžetiranju, kao i uporedne studije o jednakim šansama u biznisu, navedeno je u saopštenju.