U okviru programa Omladinskog odbora za obrazovanje, mladi ambasadori pomirenja sa Kosova, Srbije i Makedonije ovih dana su posjetili BiH, gdje su se družili i sa ambasadorima ove zemlje.

Prva destinacija je bila Srebrenica, gdje su mladi ambasadori posjetili Memorijalni centar "Potočare" i imali priliku da se upoznaju o tome šta se tačno dogodilo u Srebrenici.
Grupa ambasadora je onda boravila u Sarajevu i posjetila Misiju OSCE-a u BiH, gdje im se obratio šef misije  Fletcher M. Burton kao i pravni savjetnik Hajro Pošković. Također su u Sarajevu posjetili i Tužilaštvo i Parlament BiH.
Ambasadori pomirenja su zatim posjetili i Mostar gdje su obišli Gimnaziju u kojoj se nastava odvija na dva jezika, bosanskom i hrvatskom. Oni su razmijenili svoja iskustva sa učenicima i profesorima ove škole. 
U Mostaru su posjetili i sveštenika Srpske pravoslavne crkve, koji ih je u razgovoru upoznao da živi divan život sa Bošnjacima, da se poštuju, vole i sarađuju bez obzira na okolnosti koje su se izdešavale prethodnih godina.
"Atmosfera je bila prava porodična. Najviše sam bila iznenađena razgovorom sveštenika, koji nam je objasnio da je njegov najbolji prijatelj muftija BiH i da se veoma dobro slažu. Čak jedno od njegove djece pohađa nastavu na bosanskom jeziku. Veoma sam dirnuta posjetom Memorijalnog centra u Potočarima. Strašno je to što ih je zadesilo, veoma je tužno i emotivno gledati sve te mezare, ljude koji su bez imalo krivice stradali", kaže Sanela Sadiković, ambasador pomirenja sa Kosova.