Johan Galtung, osnivač Instituta za istraživanje mira

Novi Balkan treba da bude ono što je nekada bila Jugoslavija, odnosno da se okrene svim stranama svijeta, a Srbija, Kosovo i Albanija treba da budu u konfederacijskoj uniji - izjavio je juče Johan Galtung, osnivač norveškog Instituta za istraživanje mira i utemeljivač naučne discipline studije mira i konflikta.

Galtung, koji je učestvovao na konferenciji o pomirenju, toleranciji i bezbjednosti na Balkanu, koja je počela juče u Beogradu, rekao je da je, kada je riječ o državama nastalim na razvalinama Jugoslavije, "jedino rješena pozicija Slovenije", dok Srbija, ali i Hrvatska, "ostaju knjige koje će tek biti otvorene”.

- Najveći izazov Srbije jeste Istok - optimistična Rusija, Kina i islamski svijet. Veliki broj Azijaca je na vratima Evrope, tu je i ruski gas, a privlačna moć islamskog svijeta obećava bliskost i saradnju, što Srbija ne dobija od individualističke Amerike. Srbija će ući u Evropsku uniju, pošto je to dio zapadnjačkog projekta, te će morati da prihvati kapitalizam - istakao je Galtung.

Ali u isto vrijeme, Srbija će se, prema njegovim riječima, "otvoriti pozivu Rusije i Kine, ali i vezama sa Afrikom i Latinskom Amerikom". Na pitanje kako vidi rješenje spora o Kosovu, Galtung je rekao da treba formirati federaciju unutar Kosova, u kojoj bi Srbi imali tri kantona i autonomiju na visokom nivou.

Dvodnevna međunarodna konferencija, koju organizuje Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) Univerziteta za mir UN, počela je juče u Skupštini grada Beograda. Nekadašnji specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i bivši vicekancelar Austrije Erhard Busek rekao je da ekonomske promjene na Balkanu "trenutno pokazuju dobre znake".

Konferenciju je trebalo da otvore bivši generalni sekretar UN Butros Butros Gali i nekadašnji specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju Jasushi Akashi. Međutim, na početku skupa pročitana su njihova pisma. Gali je izrazio nadu da će "nove generacije na ovim prostorima ponovo izgraditi porodicu i zajednicu naroda, etničkih grupa i religija kakvu je predstavljala Jugoslavija". "Pozitivan primjer Balkana bio bi signal međunarodnoj zajednici da je moguće prevazići sebične poglede koji su često dominantni”, napisao je Gali.

Tema ovogodišnje konferencije je "Novi Balkan - mir, razvoj, integracije" i dio je realizacije ECPD međunarodnog projekta "Balkan u 21. vijeku - putevi izgradnje mira i stabilnosti na Balkanu".

Propast "američkog carstva” i prije 2020.

Na pitanje lista "Danas" kako komentariše situaciju u Egiptu i Siriji, Johan Gultang kaže da je egipatski sukob u stvari sukob klasa, dok je u Siriji stanje znatno komplikovanije, "jer u njoj živi osam nacija, a borba se vodi između diktatorske manjine koja ih štiti i diktatorske većine koja neće da ih štiti”.
"Rješenje su dva doma u parlamentu, jedan za provinciju, a drugi za naciju, koja bi se bavila pitanjima svog identiteta”, ukazuje Galtung. Upitan da li i dalje tvrdi da će "američko carstvo” propasti do 2020, on odgovara da će se to desiti i prije vremena.

"Carstvo znači da drugi ubijaju za tebe, odnosno da rade tvoj prljav posao. SAD gotovo i da nemaju više prijatelja”, ističe Johan Galtung.