Nastavljeno suđenje zločincu Ratku Mladiću

U nastavku suđenja ratnom zločincu Ratku Mladiću, zaštićena svjedokinja opisala je kako su u Foči 1992. godine nju i druge Bošnjakinje silovali i mučili srpski vojnici i policajci.

U pisanoj izjavi pročitanoj pred Haškim tribunalom ove sedmice, RM-70 je kazala da su je srpske snage zarobile početkom jula 1992. i, nakon razdvajanja od muškaraca, odvele na gradilište u Buk Bijeloj, gdje su žene podvrgnute seksualnom zlostavljanju.

Upitana za šta su srpski vojnici koristili objekat u Buk Bijeloj, svjedokinja je u sudnici odgovorila: "Za mučenje i silovanje žena, Muslimanki zarobljenih".

Po optužnici protiv zločinca Ratka Mladića, Foča je jedna od sedam opština u kojima je progon Bošnjaka – koji je uključivao i seksualno nasilje – poprimio razmjere genocida. Krvnik Mladić je optužen za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Bošnjačke žene bile su držane kao seksualno roblje i u sportskom centru "Partizan", kao i u "Karamanovoj kući", u kojoj su bile podvrgavane i grupnom silovanju, rekla je RM-70.

Ona je posvjedočila da su žene petnaestak dana dobijale bolju hranu, poslije čega im je najavljeno da će "doći televizija da snimi kako oni nas tu štite, kako oni nas čuvaju, kako su oni nas spasili".

Svjedokinja se zgrozila nad činjenicom da je bila primorana da kaže da su je srpski vojnici spasili, uprkos činjenici da je "svaku noć 20 njih siluje". Briznuvši u plač, RM-70 je rekla da su joj majka i brat ubijeni.

Na pitanje da li je ikada saznala šta je bio "razlog i cilj" seksualnog zlostavljanja Bošnjakinja u Foči, svjedokinja je odgovorila: "Da unište, da pobiju, da ucijene. Duhove da unište što više mogu, jer za ženu koja je silovana nema lijeka... Ja nikad se oprat' ne mogu – nikad, ali borim se, borim se... Moj život je uništen, uništena je moja familija, pobili su mi najdraže što sam imala u životu... Ubili su mi moju sreću, ja sam bila sretna i presretna."

Mladićev branilac Miodrag Stojanović je unakrsno ispitivanje RM-70 započeo i završio izražavajući svjedokinji žaljenje zbog svega što je preživjela.

Svjedokinja je, na sugestiju branioca, potvrdila da su joj dvojica srpskih vojnika pomogla da napusti Foču i, preko Bileće, ode u tadašnji Titograd.

"Jeste, zahvalna sam im do groba", kazala je ona, naglasivši da "danas ne bi bila ovdje" da nije bilo i "dobrih ljudi".

Suđenje će biti nastavljeno 16. oktobra.