Obje strane nervozne

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar kaže da odluka kosovske vlade da zabrani dolazak zvaničnika iz Beograda na Kosovo "nije najbolja". Žbogar kaže da je takva odluka rezultat nervoze obje strane.

Žbogar je ocijenio da je "pretjerano da se zabrane sve posjete srpskih zvaničnika Kosovu, za vrijeme izbora pošto je svima nama u interesu da što više ljudi izađu na izbore".

"U tom smislu, važno je da dolaze srpski zvaničnici da objašnjavaju ljudima šta će se desiti sa zdravstvom, sa obrazovanjem, da li će izgubiti posao ili neće, posebno na sjeveru Kosova ima mnogo tih pitanja, koja još nemaju odgovor", kazao je Žbogar za radio "Glas Amerike".

On je rekao da je odluka vlade u Prištini da zabrani dolazak zvaničnika iz Beograda rezultat nervoze obje strane i istakao da nije dobro da ta odluka ostane na snazi mjesec dana.

Komentarišući najave iz Beograda da ovakva odluka kosovske vlade može da ugrozi dijalog Beograda i Prištine, Žbogar je rekao da time i Beograd pokazuje nervozu.

"Mislim da treba malo da spustimo tenzije i razmislimo i nađemo rješenje", kazao je Žbogar.

Na izborima koji su zakazani za 3. novembar učestvuju 103 politička subjekata, od kojih je 50 iz redova albanske zajednice, 31 srpske, tri turske, devet bošnjačke, tri crnogorske, jedan goranske, po dva iz aškalijske i romske zajednice i po jedan iz egipćanske i hrvatske zajednice, navodi "Glas Amerike".