Srbija nije ni pravno ni faktički priznala Kosovo

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je jučer pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da Srbija nije ni pravno ni faktički priznala nezavisnost Kosova i da sporazum sa Prištinom "nikako ne znači" da Beograd namjerava da prihvati prijem Kosova u UN i druge međunarodne organizacije.

Nikolić je takođe rekao da se Srbija sada "okreće budućnosti" i da sa svim susjedima želi da gradi dobre odnose i sa njima sarađuje radi "unaprijeđenja životnog standarda građana u svim zemljama regiona".

Nikolić je rekao da je Srbija, zaključivanjem briselskog sporazuma sa Prištinom pokazala da, "koliko je u njenoj moći, želi da zaštiti srpsku zajednicu na Kosovu ali i da svim žiteljima Kosova obezbjedi normalan svakodnevni život".

On je ponovio da će Srbija u potpunosti primjeniti sporazum, ali da on nikako ne znači da Srbija namjerava da prihvati prijem Kosova u UN i druge međunarodne organizacije, inicijative i forume u koje mogu da se učlane samo suverene države.

Predsjednik Srbije je zatražio da se mandat UNMIK-a na Kosovu ne mijenja, da se broj pripadnika te misije UN ne smanjuje, i da se "njene aktivnosti ojačaju".

"Očekujemo da Euleks, zadržavajući statusno neutralni pristup, nastavi da pomaže da se na Kosovu grade demokratske institucije, da se poštuju ljudska prava Srba i drugih nealbanskih žitelja, jer su osnovna ljudska prava jedino i njima ugrožena", dodao je Nikolić.

On je takođe ukazao na neophodnost da se Ujedinjene nacije uključe u istragu zasnovanu na izvještaju Savjeta Evrope o nezakonitoj trgovini ljudskim organima.

Prema Nikolićevim riječima, Srbija "nedvosmisleno podržava Globalnu strategiju Ujedinjenih nacija za borbu protiv terorizma i sve rezolucije Generalne skupštine i Savjeta bezbednosti u vezi sa ovim problemom", a "kao žrtva terorizma veoma dobro razume potrebu regionalne i šire saradnje u oblasti antiterorističkog djelovanja".