Bilo bi veoma loše i za Srbiju

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić smatra da bi eventualno odlaganje lokalnih izbora na Kosovu bilo veoma loše za Srbiju.

"Ne treba da razmišljamo o odlaganju izbora kao našem stavu, treba da se ponašamo kao i do sada, i pokažemo dobru volju i visok stepen kooperativnosti. Najgore što bi moglo da se dogodi je da Srbija bude proskribovana kao strana koja vrši opstrukciju. Izbori su test, lakmus papir primjene cijelog Brisleskog sporazma, ali očekujemo da i prištinska strana pokaže razumijevanje”, kaže Ljajić za Novi magazin.

Njegova Socijaldemokratska partija ima dobru organizaciju na Kosovu i učestvovaće na izborima. Ukoliko bude jedistvene liste, SDPS će poštovati državnu politiku, kaže Ljajić. On očekuje i da uskoro bude potpisan okvirni sporazum o telekomunikacijama, ali upozorava da primjena neće biti ni brza ni laka.

"Neće to biti ni lako ni brzo, oko toga se slažemo svi, i EU i Priština, ali svi smo se slagali da poštujemo standarde i pravila Međunarodne telekomunikacione unije", kaže Ljajić.

Implementacioni timovi će se dogovoriti ko će i kada od Međunarodne telekominukacione unije zahtjevati novi pozivni broj, naglašava Ljajić i podsjeća da je Crnoj Gori trebalo dvije godine da pređe na broj 382.