Demonstracija sile

Policija u Bijelom Polju je bez ikakvog razloga zaustavila kolonu Islamske zajednice koja je bila na iftaru u Bijelom Polju, gdje je uz prisustvo još 20-ak policajaca pokušala demonstrirati silu, prenosi portal "Sandžakpress".

Dana 6. avgusta 2013. godine u večernjim satima na putu Bijelo Polje - Ribarevine na samom izlazu iz Bijelog Polja saobraćajna policija MUP-a Crne Gore na krajnje neprofesionalan i diskriminatorski način zaustavila je kolonu automobila koja se vraćala sa organizovanog iftara i promotivne skupštine novoformiranog NVU "Sandžak EU regija" registrovane kod MUP-a Crne Gore pod rednim brojem 6654.

Imajući u vidu da su se u koloni nalazila službena vozila glavnog muftije, muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića, brojnih zvaničnika iz kulturnog i javnog života Crne Gore i iz šireg regiona, kao i zvaničnika i predstavnika sandžačke dijaspore iz Francuske, Njemačke, Švicarske, Luksemburga, SAD, Albanije i dr. ovakav diskriminatorski odnos službenih lica MUP-a Crne Gore još jedan je u nizu pokazatelja brutalnog kršenja prava građana, pogotovu kada se zna da su to građani bošnjačke nacionalnosti, muslimanske vjere, među kojima su se nalazili najveći vjerski vjerodostojnici. Ovakav odnos je možda još jedino zastupljen u Crnoj Gori, iako zagovara demokratiju i poštivanje elementarnih ljudskih prava.
 
Javnost, kao i sve bošnjačko-političke, vjerske i NVO ogorčene su i oštro osuđuju brutalan postupak policije.
 
Ovakvim postupkom policije šalje se direkna poruka Bošnjacima u Sandžaku i Crnoj Gori da oni nemaju i neće uživati ista prava kao građani crnogorske i srpske nacionalnosti, iako im je to pravo zagarantovano Ustavom Crne Gore i međunarodnim zakonima o poštivanju osnovnih elementarnih ljudskih prava. Ovo je čisti primjer selektivne primjene zakona.
 
I pored ovakvog diskriminatorskog ponašanja crnogorske policije prema Bošnjacima i vjerskim institucijama, to neće oslabiti napore u doslijednosti sprovođenja programa "Sandžak EU regija", a to je pored ostalog zalaganje za jačanje međunacionalne i međuvjerske ravnopravnosti među svim građanima i narodima, kao i zajednicama u Sandžaku i Crnoj Gori.