Zbog neusvajanja Zakona o amnestiji

Ministar pravde i državne uprave u Vladi Srbije Nikola Selaković rekao je u petak da postoji mogućnost da dođe do zastoja u primjeni briselskog sporazuma, zbog neusvajana Zakona o amnestiji u Skupštini Kosova.

"Ovakvim postpukom Prištine nadam se da ne ulazimo, ali sve izgleda kao da ulazimo, u jedan zastoj primjene sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i to svakako ne našom krivicom", rekao je Selaković.

On je istakao da je odbacivanje Zakona o amnestiji u Skupštini Kosova mnogo ozbiljnije nego što javnost u Srbiji misli, jer je on bio preduslov za integraciju organa pravosuđa i policije.

"Bez Zakona ne možemo da govorimo o potpunoj integraciji nosilaca pravosudnih funkcija, odnosno sudova i tužilaštava na područiju Kosova, bez toga ne možemo da razgovoramao ni o integraciji policijskih službenika, jer je taj zakon bio ključni preduslov za tako nešto", kazao je Selaković.

On je rekao da je za Srbiju "neprihvatljiva" promjena bilo kog dijela Zakona oko koga su se, kako je naveo, "četiri nedelje lomila koplja u Briselu".

"Neusvajanjem ovog Zakona pravi se veliki korak nazad, to je ono sto nije dobro, ovim zakonom bila je garantovana amenstija onima koji ne poštuju ustavno-pravni poredak Kosova", rekao je Selaković i dodao da je njegov cilj garantovanje pravne sigurnosti i "otvaranje vrata pomirenja između Srba i Albanaca".