Sudsko vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu

Sudsko vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je kaznu od dvije godine zatvora bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) iz Prizrena Marku Kashnjetiju (60) za ratni zločin nad srpskim civilnim stanovništvom u tom gradu 1999. godine.

Optužnica koju je podiglo Tužilaštvo za ratne zločine godine tereti Kashnjetija da je, kao pripadnik UÇK, 14. juna 1999. godine izvršio krivično djelo ratni zločin prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti u namjeri da ih primora da napuste područje opštine.

Apelacioni sud u Beogradu je u aprilu ove godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je Kashnjeti osuđen na dvije godine zatvora zbog proterivanja srpskih civila iz tog grada, i naložio da mu se ponovo sudi.

On je oko 11 časova prije podne zaustavio vozilo "jugo 55", u kojem su se nalazili oštećeni, naredio im je da izađu iz vozila, pretresao ih, uzeo lična dokumenta, novac i druge vrednosti, udario jednog od njih kundakom puške u glavu i vezao im ruke kanapom, prenose srbijanski mediji.
Onda ih je, zajedno sa više pripadnika UÇK-a, sproveo niz ulicu udarajući ih kundakom svoje puške po glavi i tijelu, do dvorišta jedne kuće, gdje ih je protivpravno zatvorio i držao zatvorene više sati.

Sa još jednim pripadnikom UÇK Kashnjeti je oštećene odvezao do prizrenskog naselja Ortokol, izbacio ih iz vozila i naredio im da odu u Srbiju, "ukoliko žele da ostanu u životu", oduzevši im pritom vozilo i sve stvari u njemu.