Zaštićeni svjedok koji je preživio streljanje u Kravici dao iskaz protiv Mladića

Zaštićeni svjedok RM-256 opisao je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu kako je u julu 1995. godine preživio masovno ubistvo srebreničkih Bošnjaka u selu Kravica kod Bratunca. Zločinac Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka. Po optužnici i ranijim presudama, u skladištu u Kravici srpske snage su 13. jula 1995. ubile oko 1.000 bošnjačkih (muslimanskih) zarobljenika.

RM-256 je posvjedočio da se na dan pada Srebrenice, 11. jula, pridružio koloni više hiljada vojno sposobnih muškaraca koja je pokušala da se šumom probije ka Tuzli.

On je potvrdio da je bio pripadnik 28. divizije Armije BiH (ABiH) i da je imao "lovačku pušku". Dva dana kasnije, svjedok se predao VRS u blizini Konjević Polja, dok je jedan od zarobljenika odmah ubijen i njegovo je tijelo ostavljeno na poljani. Zatim se pojavio zločinac Ratko Mladić.

- Mladić je došao i rekao "Znate li mene?". Neko je znao, neko nije znao, zatim je kazao "Porodice su vam evakuisane danas, u toku dan-dva bit ćete i vi razmijenjeni. Ovdje vam je mnogo toplo, stavićemo vas negdje gdje je hladnije. Neće vas niko tući, daćemo vam hrane i vode" - prisjetio se RM-256.

Zarobljenici su zatim odvedeni u skladište u Kravici, koje je, kada je svjedok ušao, već bilo puno.

- Zadnji koji je ušao nije imao gdje sjesti, vojnik mu je opsovao majku, udario ga u krsta. Po njemu je srezao rafal i onda je počelo pucati po cijelom skladištu - opisao je svjedok.

Opisujući strijeljanje, RM-256 je rekao da su hici dolazili s obje strane skladišta i sa prozora, odakle su bacane bombe.

Svjedok, koji je sjedio uza zid, kako je izjavio, zaklonio se tijelima pogođenih zarobljenika, obliven njihovom krvlju.

Kako je dodao, tako je ležao cijelu noć dok je trajala pucnjava i cio sljedeći dan.

- Nit sam se micao, nit sam gledao. Čuo je vojnike kako se smiju i pričaju, građevinsku mašinu kako razvaljuje vrata skladišta i naređenje da se tijela pokriju sijenom - kazao je RM-256.

Zajedno sa još jednim preživjelim, on je 14. jula uveče uspio da izađe iz skladišta i pobjegne.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je Mladićevom braniocu Miodragu Stojanoviću potvrdio da su bošnjački muškarci iz Srebrenice u proboj šumom krenuli po naređenju komandanta ABiH Zulfe Tursunovića.

Suđenje zločincu Ratku Mladiću, koji je optužen i za druge zločine u BiH, nastavlja se 24. juna, prenosi Balkanska istraživačka mreža BIRN.