Dva dana do parlamentarnih izbora

Ostalo su još samo dva dana do parlamentarnih izbora u Albaniji, koji će biti održani u nedjelju, 23. juna. Albanski glasači, izjasniće se ko će u naredne četiri godine da ih predvodi.

Aktuelni premijer Albanije Sali Berisha završava drugi mandat na čelu Vlade Albanije, a nedjeljni izbori se smatraju testom albanske demokratije, izvještava dopisnik agencije Anadolija (AA).
Iako se na izbore prijavilo 60 političkih subjekata, glavna utrka će se voditi između dvije najveće partije, koje su oko sebe okupile ostale manje subjekte.
S jedne strane je Sali Berisha, aktuelni premijer i lider Demokratske partije, koji je formirao koaliciju "Alijansa za zaposlenje, blagostanje i integraciju". Drugu koaliciju pod imenom "Alijansa za evropsku Albaniju" predvodi lider opozicije Edi Rama, predsjednik Socijalističke partije i bivši gradonačelnik Tirane.
Desnu koaliciju "Alijansa za zaposlenje, blagostanje i integraciju", osim Demkratske partije čine još 24 politička subjekta, među kojima su i Republikanska partija Albanije i Partija za pravdu, integraciju i jedinstvo.
Lijeva koalicija "Alijansa za evropsku Albaniju", koju predvodi Socijalistička partija okupila je još 39 političkih subjekata, među kojima je najznačajnija stranka, Socijalistički pokret za integraciju (LSI).
Treća značajna ličnost je, upravo, lider Socijalističkog pokreta za integracije, Ilir Meta, koji se smatra ključnim igračem ovih izbora. On je u aprilu, nakon niza korupcionaških skandala, napustio Berishu i pridružio se Rami.
Još uvijek nije poznato koje je ustupke Rama obećao Meti za ulazak u zajedničku koaliciju.
Šanse za ulazak u parlament daju se još i partiji Novi demokratski duh (FRD), na čijem je čelu bivši albanski predsjednik Bamir Topi, kao i nacionalističkoj Crveno-crnoj Alijansi, Kreshnika Spahiua.
Tokom predizborne kampanje svi politički subjekti su obećavali ualazak Albanije u  EU, kraj korupciji i smanjenje nezaposlenosti.
U riječniku koji su koristila dva glavna rivala, Berisha i Rama, razmjenjivane su lične uvrede adresirane na starost premijera Berishe i prošlost supruge opozicionog lidera Rame.
Albanski analitičari izbornu kampanju ocjenjuju mirnom u poređenju sa brojnim incidentima koji su bili zabilježeni pred ranije izbore.
Ovoga puta zabilježena su samo dva ozbiljnija incidenta, jedan u Fieri kada je pretučen kandidat FRD-a i drugi u Skadru gdje je postavljen eksploziv predsjedniku opštine.
Strahuje se da bi u nakon završetka glasanja, odnosno brojanja, te u danima poslije izbora, moglo da dođe do incidenata.
Prema istraživanju, koje je prije mjesec dana sproveo institut Italian Piepoli, 50.5 posto Albanaca daje podršku koaliciji "Alijansa za evropsku Albaniju" Edija Rame, dok bi za desnu koaliciju Sali Berishe "Alijansa za zaposlenje, blagostanje i integraciju" moglo glasati 42 posto birača.
Izbori se održavaju prema proporcionanom sistemu u 12 izbornih jedinica sa zatvorenim lista. Cenzus za ulazak u Parlament iznosi 5 posto za predizborne koalicije i 3 posto za partije. Politički subjekti su obavezni da na listama imaju najmanje 30 posto žena kandidata za poslanike.
Ove izbore će pratiti rekordnih 8.100 domaćih i stranih posmatrača. Na izborima će se birati 140 poslanika za albanski parlament s mandatom od četiri godine.
Predstojeći izbori u Albaniji će biti osmi parlamentarni izbori od pada komunističkog režima Envera Hoxhe 1991.godine.