Paralela između RS i Kosova nema historijsku realnost

Penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine Sefer Halilović i lider Bošnjačke patriotske stranke izjavio je danas da povlačenje paralele između Republike Srpske i nezavisnog Kosova nema historijsku realnost i da prije Sandžak može biti sastavni dio BiH, nego RS u sastavu Srbije.

Izjave predsjednika Milorada Dodika izazvale su različite reakcije političara iz FBiH, a nakon članova predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, oglasila se i Bh. patriotska strana Sefer Halilović koja je Dodiku poručila da će "prije Sandžak iz Srbije nego RS iz BiH".

Iz ove stranke poručuju "da su secesionističke izjave Milorada Dodika tek njegov blijedi pokušaj da mobiliše svoje glasačko tijelo koje je uvidjelo da je Dodikova vlast obilježena strašnim korupcijskim skandalima radi kojih građani BiH žive drastično lošije."
 
"Dodikovo prizivanje državnosti entiteta RS jeste potez očajnika koji je svjestan da je Ćosićevsko - Miloševićevska politika u BiH doživjela vojni i politički fijasko pa danas Dodik pokušava, ometanjem rada državnih institucija, da BiH predstavi kao nefunkcionalnu državu u čemu mu, svojim ponašanjem, itekako pomažu njegovi federalni koalicioni partneri", navodi se u saopštenju ove stranke.
 
Iz stranke smatraju da su otcjepljenja Sandžaka i Vojvodine iz sastava Srbije daleko realnija mogućnost, politički izvodiva.
 
"Otcjepljenje entiteta RS od BiH je obična predizborna fraza za čiju realizaciju Dodiku trebaju nekadašnja JNA, hiljade dobrovoljaca iz Srbije te stotine miliona maraka vojne pomoći sa jedne, te mu treba da iz BiH iseli 2,5 miliona ljudi koji nedaju svoju državu i već ovo je dovoljno da se razazna da su Dodikove izjave potezi gubitnika", poručili su iz BPS-a.

Za agenciju Anadolija penzionisani general Armije BiH, iz devedesetih godina je rekao: "Sandžak je bio dio srednjevjekovne i osmanske Bosne sve do Berlinskog kongresa" .
 
Halilović je rekao da se takvom retorikom predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik samo dodvorava nacionalistima kako bi ostao na vlasti.
 
"To isto rade i ovi u Srbiji. Šalju lažne nade narodu da će, ako izgube Kosovo, dobiti Republiki Srpsku. RS nikad nije bila u sastavu Srbije. Mnogo će prije Sandžak biti u sastav Bosne, nego RS u sastav Srbije", rekao je Halilović.
 
On je kazao da BiH tu priču ne pokreće iz vrlo praktičnih razloga, jer ne želi biti remetiliački faktor.
 
"Ali, ponavljam, ako Dodik i (predsjednik Srbije Tomislav) Nikolić nastave s tom pričom, neka znaju da su objavili rat u BiH i neka znaju da će izgubiti taj rat", kazao je Halilović.
 
Halilović smatra da se u BiH bliži vrijeme kada će se Republici Srpskoj poručiti da Dejtonski mirovni sporazum više ne vrijedi.
 
"Mi nikada nećemo doći u situaciju da kažemo: 'Evo vam, nosi vas đavo'. Mi ćemo prije doći u stituaciju, a to vrijeme se, očito, primiče da kažemo da ne vrijedi više Dejtonski ustav", rekao je Halolović i dodao da je on na štetnost i pogubnost tog sporazuma upozorio još 1996. godine.
 
Upozoren da bi njegove riječi mogle biti protumačene kao ratna retorika, Halilović je rekao da njegova poruka treba da bude shvaćena kao dobronamjerno upozorenje.
 
"Oni moraju znati da objava secesije znači objavu rata. Iz Bosne mogu iznijeti samo onoliko zemlje koliko mogu zadržati na cipelama. BiH ostaje nedjeljiva, nezavisna, suverena, a kome se živi sa druga dva naroda, dobro je došao sigurno. Kome se ne živi, srećan mu put", poručio je Halilović.
 
Halilović je za srpskog predsjednika Nikolića rekao da je četnički vojvoda, s kojim treba pričati tek kada se odrekne četničkog čina koji je dobio na Trebeviću, a do tada treba da bude "persona non grata" u cijeloj BiH, kao i Dodik u Sarajevu.