Na Kosovu je uhapšeno ukupno 15 lica

U velikoj operaciji protiv šverca ilegalnim imigrantima učestvovalo je deset zemalja.

Zvaničnici pozdravljaju rezultate sveevropske akcije protiv trgovine ljudima, koja je rezultirala sa preko 100 uhapšenih i uključila učešće deset zemalja.

Zvaničnici su saopštili da su uhapšena 103 lica i da je izvršeno 117 pretresa u okviru projekta Fimathu, čiji je fokus bio na zaustavljanju šverca imigrantima iz Sirije, Libije i Turske u zapadnu Evropu. U toj operaciji sudjelovali su Kosovo, Crna Gora, Mađarska, Bosna i Hercegovina (BiH), Austrija, Italija, Slovenija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Češka Republika i Slovačka.

EULEX je saopštio da je doprinos operaciji od strane kosovske policije "bio bez presedana u [toj vrsti] velike operacije koja je dala rezultate".

Dok su tri lica uhapšena na Kosovu 29. januara, ranije u toku januara uhapšeno je još jedno, a još 11 tokom 2011. i 2012.godine. Na Kosovu je uhapšeno ukupno 15 lica.

Kosovska policija saopštila je da je operacija počela u julu 2011. godine i da je trajala sve do prošle sedmice.

"Kosovska policija postupala je zajednički s drugim policijskim snagama, što je dovelo do hapšenja …," izjavio je Baki Kelani, glasnogovornik kosovske policije.

Prema riječima EULEX-a, "neki od glavnih lidera te transnacionalne kriminalne mreže radili su s Kosova, koje je predstavljalo tranzitni pravac iz Sirije, Libije i Turske do drugih zemalja zapadne Evrope."

Avni Zogiani iz nevladine organizacije Kosovo Çohu, izjavio je da je Kosovo jedan od pravaca za imigrante iz Afrike. Mogućnost kontrole kretanja imigranata s Kosova ka drugim zemljama je otežana.

"Regionalna saradnja jedini je način da se izađe na kraj s tim problemom," izjavio je Zogiani.

"Saradnja između policijskih organizacija preko granica od osnovne je važnosti za borbu protiv grupa organizovanog kriminala koje su aktivne na globalnom nivou," izjavio je Blerim Krasniqi, glasnogovornik EULEX-a.

"Operacija Fimathu pod vodstvom Europola obavljana je istovremeno u deset zemalja, u cilju razotkrivanja međunarodne mreže za šverc imigrantima, s uspjehom takve međunarodne policijske saradnje," dodao je Krasniqi.

Kelani kaže da je ta operacija pokazala prednosti saradnje i razmjene informacija između policijskih snaga u borbi protiv organizovanog kriminala.

Prema podacima policije BiH, tokom 2012. godine u ilegalnom prelasku granice spriječeno je 75 ilegalnih imigranata. U najnovijem slučaju, prije mjesec dana, četvero sirijskih imigranata pokušalo je prijeći granicu između Crne Gore i BiH.

Zvaničnici su istakli da je saradnja između policijskih agencija u regionu uspješna, ali da će možda trebati podsticaj ovog ljeta, kad se Hrvatska pridruži EU.

"U narednom periodu, moramo ojačati tijela koja rade na otkrivanju mreža ilegalnih imigranata, finansijski i politički," izjavila je Dušanka Majkić, predsjedavajuća parlamentarnog komiteta za sigurnost i odbranu BiH. "U BiH će biti više takvih slučajeva, jer će BiH službeno graničiti s EU."