Članstvo u SE

Poslanici opozicionih partija okrivili su premijera Albina Kurtija, za slabu spoljnu politiku, zbog koje se Kosovu stalno nameću uslovi. Opozicija je zatražila da se ispuni uslov Njemačke i Francuske za upućivanje Nacrta statuta Asocijacije Ustavnom sudu, kako bi došlo do prijema u Savjetu Evrope.

Članovi opozicionih partija kritikovali su premijera Albina Kurtija dan nakon što je izjavio da Kosovo ne prihvata uslovljavanje Asocijacijom za članstvo u Savjetu Evrope.

Prema njihovim riječima, potrebna je koordinacija sa zapadnim zemljama.

Poslanica Demokratske partije Kosova, Ariana Shoshi-Musliu, nazvala je Kurtijevu odluku jadnom i upitala ga zašto je sproveo odluku Ustavnog suda za manastir Dečani ako nije htio da završi posao do kraja.

"Stav premijera je jadan za državu! Albinova sopstvena politika, obaveze iz Ohridskog sporazuma, protivljenje i nedostatak koordinacije sa našim saveznicima, istovremeno svjetskom velesilom, doveli su Kosovo do tačke gdje jeste. Degradacija spoljne politike je visoka. Kurti nema kredibilitet kod naših međunarodnih prijatelja, oni mu ne vjeruju, zato su unapred potrebni dodatni uslovi“, rekla je Šoši.Shoshi-Musliu

Kurtija je takođe kritikovao LDK. Poslanik Avdullah Hoti je u objavi na Fejsbuku podelio spisak od 14 organizacija i federacija kojima se Kosovo pridružilo kad god je koordinisalo, prema njegovim riječima, sa saveznicima. On se osvrnuo na period kada je LDK bio na vlasti.

"Kada Kosovo koordinira sa saveznicima, ono postaje član…nije uslovljeno. 1. Razvojna banka Savjeta Evrope – jun 2013; 2. Venecijanska komisija Saveta Evrope – jun 2014; 3. Međunarodna organizacija Frankofonije – novembar 2014 (posmatrač); 4. Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi – maj 2015; 5. Savjetodavna grupa za Evropski okvir kvalifikacija – decembar 2015; 6. Međunarodni radio-amaterski savez – decembar 2015; 7. Stalni arbitražni sud – januar 2016; 8. Evropska federacija novinara – januar 2016; 9. Međunarodna mreža za zaštitu i sprovođenje potrošača – april 2016; 10. Udruženje izbornih zvaničnika centralne i istočne Evrope – septembar 2016; 11. Grupa finansijsko-obavještajnih jedinica Egmont – februar 2017; 12. Međunarodna federacija umjetničkih savjeta i agencija za kulturu – februar 2017; 13. Svjetska carinska organizacija – mart 2017; 14. Biro za međunarodne izložbe – mart 2017“, napisao je Hoti.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Albana Bytyqi u emisiji "60 minuta” na KTV rekla je da, iako se uslovljavanje nije očekivalo od Njemačke i Francuske, nacrt statuta Asocijacije treba da bude upućen Ustavnom sudu.

"Premijer Kurti uvijek je gutao svoje riječi, i vidimo da to čini i sada. Rekli smo mu da pošalje nacrt Asocijacije Ustavnom sudu, iako smo znali da ga neće poslati, jer se manje-više zna kakva će odluka biti doneta”, rekla je Bytyqi.

"Od trenutka kada je Kurti došao na vlast, vidjeli smo kakve ima odnose sa SAD i drugim prijateljskim zemljama. Ovo što nam se dešava je nepravda, Kurti nije ozbiljno shvatio prijateljske zemlje koje su nam bile naklonjene. Ovo bi trebalo da ostane Kurtijeva odgovornost”.

Članstvo Kosova trenutno nije na dnevnom redu Komiteta ministara spoljnih poslova Savjeta Evrope, koji će se sastati 17. maja, pošto su Francuska i Njemačka svoju podršku uslovile prosleđivanjem Nacrta statuta Asocijacije Ustavnom sudu na tumačenje. Sa istim stavom izašla je i Italija.

Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom podnela je EU Vladi Kosova u oktobru prošle godine, ali je premijer Kurti juče rekao da to nije zvaničan dokument, jer je odbijen i kao takav ne može da bude poslat Ustavnom sudu.

"Odbijanje nije prihvatanje. Odbijanje je odbijanje. Ukoliko bi paket sporazuma od 26. oktobra 2023. bio prihvaćen i potpisan u Briselu, tek tada bi taj nacrt statusa bio upućen Ustavnom sudu. Nacrt statuta Lajčaka i drugih izaslanika Kvinte nije formalizovan kao dokument jer je odbijen. Kao takav, to je ne-dokument, pa je ‘non pejper’. Vlada ne može da šalje Ustavnom sudu dokumenta koja nije prihvatila i koja nisu zvanična. Ovaj zahtev je za nas bio i ostao apsurdan”.

Premijer Kurti je rekao i da žali zbog nedostatka podrške savezničkih zemalja i da to, prema njegovim riječima, neće pomoći normalizaciji kosovsko-srpskih odnosa ili demokratije.

"Smatrali smo da će države koje do sada nisu priznale Republiku Kosovo biti prepreka za članstvo u ovoj organizaciji, ali nikada nismo mislili da će demokratske države, koje su bile i nastavljaju da budu pristalice Kosova, postati prepreka za razvoj i demokratizaciju, a ranije su bile za naše oslobođenje i nezavisnost“, rekao je on.

Komitet ministara spoljnih poslova Savjeta Evrope sastaće se 17. maja.