Profesor Ustavnog prava

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu mišljenja je da će nova vlada Srbije voditi radikalnu politiku prema kosovskom pitanju.

„Novi premijer je već najavio da će imati strogu politiku prema Kosovu, biće orijentisan prema Rusiji, a ne prema Zapadu i to je ta radikalizacija za koju mislim da ne bi trebalo da se vodi u tim dimenzijama. U vladi su i eksponenti tzv. srpskog svijeta i to neće ići na dobit integracija Srbije ka Zapadu, a što je nužno za Srbiju i sa ekonomskog i sa socijalnog aspekta i za svakog građanina", kaže Baraliu za Kosovo onlajn.

On smatra da će politika vlade u Beogradu biti nastavak politike koju je dosad zastupao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uz, kako kaže, "možda malo više radikalizacije".

"Najvažnije funkcije povjerene su ljudima koji su bliski Vučiću, a koji su ranije stavljeni pod sankcije određenih država kao ljudi koji su na neki način bili dio inkriminisanih radnji, a i radikalni. Vraćanje ka radikalizaciji znači vraćanje ka partiji radikala, Šešelja i toj tradiciji koja najvjerovatnije neće mnogo dobro zvučati na Zapadu. Vučić treba da bude obazriv jer to može da ima određene posljedice po Srbiju i, što me više brine, po građane Srbije", kaže Baraliu.

On dodaje da Srbija prema Rusiji i Kini pokušava da vodi odmjerenu i neutralnu politiku kao onu koju je u vrijeme nesvrstanih vodio Josip Broz Tito, ali da je sada Zapad previše osjetljiv prema takvim potezima, pogotovu poslije Ukrajine.

"Treba biti obazriv kada se vode takve trosmjerne politike, pogotovo kada su one suprotstavljene jedna drugoj. Rusi i Kinezi i Evropljani imaju suprotstavljene politike tako da Srbija treba da vodi računa jer ne može na duže vrijeme da se ponaša neutralno i da nema posljedice od strane Zapada", smatra Baraliu.

Izvor: Kosovo Online