11 tačaka

Premijer Albin Kurti podijelio je zajedničku izjavu lidera Zapadnog Balkana tokom samita EU u Skoplju.

Ova izjava objavljena je na engleskom jeziku na sajtu Vlade Severne Makedonije koja sadrži 11 tačaka i fokusira se uglavnom na produbljivanje saradnje između zemalja regiona i integraciju država u EU.

Zemlje učesnice ovog samita vide Plan rasta kao šansu za unapređenje društveno-ekonomskog razvoja šest zemalja Zapadnog Balkana.

Kompletna izjava:

1. Uz prepoznavanje zamršenog geopolitičkog pejzaža koji karakteriše ruska agresija protiv Ukrajine i tekućih kriza na Bliskom istoku, mi, lideri zapadnobalkanske šestorke ističemo  izuzetan značaj saradnje u regionu i integraciju sa Evropskom unijom i posvećenost unapređenju četiri slobode kretanja (kapitala, roba, usluga, ljudi) za sve naše građane.

2. Priznajući značaj zaključaka predsedavajućeg samita Berlinskog procesa u Tirana 16. oktobra 2023. i Briselska deklaracija samita EU-Zapadni Balkan o 13. decembar 2023, dve su prve tačke zajedničke izjave.

3. Konstatujući da novi Plan rasta Zapadnog Balkana predstavlja novu priliku za promociju ekonomske i socijalne konvergencije regiona sa Evropskom unijom kao sredstvom za napredovanje u procesu pristupanja.

4. Posvećeni iskorišćavanju mogućnosti koje pruža Plan rasta i ispunjavanju očekivanja naših građana za prosperitetniju i stabilniju budućnost u okviru Evropske unije.

5. Spremni za implementaciju ovog sveobuhvatnog Plana, koji je ukorenjen u postupnoj integraciji u jedinstveno tržište EU, poboljšanu regionalnu ekonomsku integraciju, ubrzane fundamentalne reforme, poštovanje demokratije, osnovnih prava i vrednosti i vladavine prava, uključujući one koje se bore protiv korupcije i suzbijaju političko mešanje u nezavisne institucije koje treba podjednako da služe svim građanima. Povećana finansijska pomoć kroz reforme i Fond za rast, koji nosi potencijal za ubrizgavanje preko potrebne dinamike u proces proširenja, omogućava nam da prevaziđemo prepreke koje ometaju naš napredak. 

6. Plan rasta posmatramo kao šansu za podsticanje i sprovođenje ključnih reformi ka zatvaranju jaza u konvergenciji sa EU što će podstaći razvoj, uključujući socio-ekonomske reforme, tokom ključnog trenutka u procesu proširenja. U tom duhu, započeli smo pripreme za implementaciju Plana rasta, uključujući razvoj strateških reformskih planova koji usmeravaju akcije i investicije u naredne četiri godine. 

7. Ovi reformski programi zasnivaju na pojedinačnim naporima u okviru ekonomskih reformi, koje se obavezuju da će nastaviti da unapređuju i podržavaju, kao i da će Plan rasta, sa druge strane, dopuniti postojeću podršku instrumentu pretpristupne pomoći i pružiti dodatni podsticaj implementaciji investicionog plana i reformi na putu pristupanja EU.

8. Zajedno, kao region, koncentrisaćemo naše napore na promovisanje regionalne ekonomske integracija kroz Zajedničko regionalno tržište zasnovano na pravilima i standardima EU dok istovremeno unapređujemo otvaranje regionalnog tržišta ka jedinstvenom tržištu EU. Region je spreman da preduzme dodatne odlučne akcije kako bi se okončala transformacija zajedničkog regionalno tržišta u stvarnost. Ceni podršku EU u tom procesu i posvećen je pripremi za ambicioznog naslednika aktuelnog CRM akcionog plana, ističući značaj saradnje sa Regionalnim savetom za saradnju, Ceftom, Energetskom zajednicom i Transportnom zajednicom, kao i sa Komorskim investicionim forumom u tom procesu.

9. Prepoznajući potrebu za kolektivnim doprinosom razvoju ambicioznog CRM plana, naši zajednički napori imaju za cilj ne samo jačanje integracije unutar našeg regiona, već i da utrju put i budu korak ka većoj integraciji širom jedinstvenog tržišta. To će se sastojati od ubrzanja naših zajedničkih napora u olakšavanju regionalne trgovine, smanjenja negativnog uticaja necarinskih mera, otvaranja sektora usluga i olakšavanja kretanja radnika. Ovaj vizionarski pristup će stvoriti povoljno okruženje za poboljšanu ekonomsku saradnju i prosperitet preko granica, naglašavajući našu nepokolebljivu posvećenost regionalnom jedinstvu i napretku.

10. Potvrđujući da je EU otvorena za razmatranje predloga iz Plana rasta čiji je cilj unapređenje ekonomske integracije Zapadnog Balkana sa EU i unutar regiona, ojačaćemo naše napore da se uskladimo sa pravilima jedinstvenog tržišta EU. Ovo uključuje otvaranje relevantnih sektora svim susedima, pridržavajući se principa zajedničkog regionalnog tržišta i fundamentalnih vrednosti, standarda i pravila EU i očuvanje integriteta jedinstvenog tržišta EU, sa jednakim uslovima. 

11. Prepoznajući usaglašene napore i Zapadnog Balkana i EU da se region pridruži Evropskoj uniji, čvrsto verujemo da će Instrument za reformu i rast opipljivo unaprediti proces  pristupanja za naše građane i doprineti smanjenju socijalnog i ekonomskog jaza u regionu, uz stvaranje poluge za implementaciju tržišno orijentisanih reformi koje generišu rast.