Zapadni Balkan u fokusu

Poslanici Evropskog parlamenta u Komitetu za spoljnu politiku, kao i jedan broj ministara spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije, podržali su proces proširenja EU i upozorili da ga treba ubrzati, jer je, prema njihovim riječima, do sada išlo previše sporo, piše RSE.

Njihove izjave date su u zajedničkoj debati u Komitetu za spoljnu politiku EP, sa nekoliko ministara spoljnih poslova zemalja članica, koja je održana u utorak u Briselu. Ovo je bio prvi put da je takva debata održana uz prisustvo poslanika i ministara EU.

Debata je organizovana samo dva dana prije nego što će šefovi država ili vlada EU u Briselu razgovarati o početku pregovora za članstvo Bosne i Hercegovine i nekim drugim odlukama u vezi sa proširenjem.

Predsjednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta David McAlister rekao je da će proširenje EU biti tema i tokom predizborne kampanje za evropske izbore i zatražio od Evropske komisije da izađe sa prijedlogom reforme koje bi EU trebalo da uradi da bi se pripremila za proširenje.

Kako ide proces proširenja EU?

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon, koja je već dva mandata poslanica u Evropskom parlamentu, podsjetila je da je bilo mnogo kašnjenja u procesu približavanja zemalja Zapadnog Balkana, napominjući da se dugo čeka na početak pregovora o članstvu sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, kao i ukidanje viza za Kosovo.

Ona je podržala ideju da 2030. bude godina kada EU i njene zemlje članice budu spremne za proširenje. Fajon je rekla da zemlje Zapadnog Balkana i tri istočne zemlje koje su sada kandidati mogu da napreduju paralelno.

Čak su i ministri iz Danske i Austrije rekli da se Evropa promenila i da je sada neophodno širenje. Ali, ponovili su da proces treba da ostane zasnovan na individualnim zaslugama zemalja kandidata, da se kroz reforme ispune kriterijumi.

Zapadni Balkan u fokusu

Finski ministar za evropska pitanja Anders Adlercreutz apelovao je da prilagođavanje spoljnoj politici EU bude uslov u procesu proširenja. On je rekao i da su bezbjednost i stabilnost Zapadnog Balkana važni, ne samo za ovaj region, već i za cijelu Evropu.

Mađarski državni sekretar Peter Starai rekao je da će u drugoj polovini godine, kada će Mađarska imati sljedeće predsedavanje EU, proširenje biti prioritet.

"Željeli bi da tokom 2024. otvorimo pregovaračka poglavlja sa Srbijom, Albanijom i Sjevernom Makedonijom, da zatvorimo poglavlja sa Crnom Gorom, kao i da započnemo pregovore sa Bosnom i Hercegovinom“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/RSE