Gradonačelnik Preševa

Gradonačelnik opštine Preševo Shqiprim Arifi optužio je premijera Kosova Albina Kurtija da je podjelio Albance u Preševskoj dolini, dodajući da će kao posljedica toga biti da u Skupštini Srbije neće biti ni jednog albanskog poslanika.

„Mi smo žrtve asimetričnog i političkog rata između Prištine i Tirane, ovog puta od Prištine do Tirane, jer Kurti nije bio zainteresovan za sporazum iz Tirane. Posljedica toga je da ćemo vjerovatno ostati bez ijednog albanskog poslanika u Skupštini Srbije. A u ovom razvoju to je šteta po albansku zajednicu. Kurti je podjelio Albance u Srbiji kao i u Sjevernoj Makedoniji i kao što je pokušao da uradi u Albaniji i Crnoj Gori“, rekao je Arifi za ABC News.

Dodao da postoji bojazan da će Albanci ostati bez ijednog poslanika u Skupštini Srbije jer bi Albanci mogli da bojkotuju izbore.

„Reakcija ljudi u Ppreševskoj dolini je bojkot. Vidjećete izbore sljedeće nedjelje, građani će uveliko bojkotovati. Izražavaju nezadovoljstvo zašto Kamberi i Kurti postupaju na ovaj način, ne vjerujem da bilo ko u regionu razumije šta se dešava u vreme kada je Rusija veoma aktivna na Balkanu. Vidite to i u Crnoj Gori, sama činjenica da postoji grupa na vlasti koja je prosrpska i proruska, govori da je region u razvoju, koji je jednostavno nejasan. I iz tog razloga, kada uporedimo sa Preševskom dolinom, gdje su izbori mogli biti prilika da se pojača glas. U ovom trenutku podjela dolazi iz Prištine. Za mene je to sumnjivo, nedostatak inteligencije ili strategije ili namjerno se nanosi šteta Albancima Preševske doline i albanskom opštenacionalnom procesu“, zaključio je Arifi.

Izvor: Kosovo online/ABC News