Ispunjenje obaveza

Važno je da sve zemlje Zapadnog Balkana ispune kriterijume za evropske integracije i čini se da je tu najproblematičniji slučaj između Kosova i Srbije, čija će opredjeljnost za mir i stabilnost, kao i za vladavinu prava i reforme javne administracije, biti glavna merila koja moraju da se ispune, kako bi imale korist od paketa od šest milijardi eura pomoći i podrške regionu najavljene iz EU, smatra profesor međunarodnog prava iz Prištine Afrim Hoti.

Kako poručuje za Kosovo onlajn, očigledno je da u okolnostima rata između Rusije i Ukrajine, EU poklanja više pažnje Zapadnom Balkanu i ovaj paket pomoći i podrške je u tom pravcu.

On smatra da će za Kosovo i Srbiju od ključne važnosti za dobijanje tih sredstava biti brzina postizanja sporazuma i napretka u normalizaciji.

"To je od ključne važnosti. Jer kad god se govori o situaciji na Zapadnom Balkanu moraju da se pomjenu odnosi Kosova i Srbije. Niko ne može da zamisli stabilnost u ovom dijelu Evrope bez pune normalizacije odnosa dvije zemlje. Tako da bilo koja vrsta pomoći, podrške EU, neće biti vidljiva i realistična bez pune normalizacije odnosa. U tom smislu, mislim da će narednih nedjelja i mjeseci biti pritisaka na obe strane, i Kosovo i Srbiju, kako bi se što je prije moguće došlo do normalizacije što će onda pratiti podrška koju je pominjala šefica Evropske komisije Von der Leyen, ali i drugi zvaničnici EU", navodi Hoti.

Dodaje da će u slučaju da bilo koja strana ne ispuni obaveze, novac i pomoć biti suspendovani.

"To se sada i dešava Kosovu koje se suočava sa sankcijama EU. Ali čini se da bi isto moglo biti primjenjeno i na Srbiju, ne samo zbog izostanka normalizacije već i zbog odsustva odgovornosti i lojalnosti kada je riječ o spoljnoj politici koju Srbija sprovodi trenutno. I takođe zbog poslednjih događaja od kraja septembra u Banjskoj", zaključuje Hoti.  

Izvor: Kosovo Online