Dijalog ne funkcioniše

Politički analitičari iz Prištine i Beograda, Artan Muhaxhiri i Ognjen Gogić smatraju da to što juče u Briselu nije postignut bilo kakav dogovor između Kosova i Srbije treba da bude alarm za zapadne posrednike da dosadašnji pristup dijalogu ne funkcioniše, piše Radio Slobodna Evropa.

„Neuspjeh ovih sastanka trebalo bi da bude lekcija za Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da rade na reformi dijaloga, kako bi on bio maksimalno efikasan. Dijalog je postao sam sebi cilj i čini se da nema naznaka da idemo ka postizanju konačnog sporazuma i smanjenju jaza između Kosova i Srbije“, kaže Muhaxhiri.

Politikolog Ognjen Gogić kaže da kada bi zapadni izaslanici imali "štap ili šargarepu da nekako utiču na stranke, taj uticaj bi iskoristili prije nekoliko mjeseci", nakon što je u februaru postignut Sporazum o putu normalizacije, a zatim i ohridski aneks za njegovo sprovođenje.

„Da postoji ’loš momak’ ovdje, to bi bila Evropska unija, jer mislim da bi stvari izgledale drugačije da postoji perspektiva za članstvo u Uniji“, kaže Gogić.

Analitičari kažu da su očekivali da će događaj u Banjskoj promjeniti pristup evropskih posrednika u dijalogu.

Muhaxhiri ističe da EU nije koristila ni kaznene ni stimulativne instrumente da bi strane postigle sporazum. Prema njegovim riječima, situacija je "na nuli".

„Najprikladnije objašnjenje je status kvo, jer je to blokada, koja se nastavlja i koja će se nastaviti, sve dok sadašnji pristup bude dominantan i u Briselu i u Vašingtonu“, kaže Muhaxhiri.

Gogić ocjenjuje i da trenutni status kvo u procesu dijaloga nosi bezbjednosne rizike na terenu, jer, kako navodi, to što nije postignut bilo kakav rezultat na sastancima u Briselu je jasna poruka pregovaračima da je "ovo zaista kraj briselskog procesa".

„Sve ovo pokazuje da svi treba da vide da je zaista potrebno promeniti format i pristup. Dolazak petorke izaslanika u Beograd i Prištinu i sada sastanci u Briselu pokazali su da briselski proces ne vodi nikuda, da je obesmišljen i da više nije upotrebljiv“, kaže Gogić.

Izvor: RSE