Politički analitičar

Politički analitičar Artan Muhaxhiri smatra da se ne mogu očekivati rezultati od današnjeg sastanka predstavnika Kosova i Srbije u Briselu, jer je "kontekst veoma negativan" i dodaje da je u pitanju "samo formalnost".

Podsjeća da su iz Vlade Kosova poručili da oni neće da idu tamo i da raspravljaju.

"S obzirom da predsjedavajući CBK ide tamo, siguran sam da će on reći iste stvari koje je već rekao: da neće biti nikakvih promjena po pitanju dinara, tako da će to biti samo formalnost, ništa posebno i bez konkretnih rezultata i uspeha", navodi Muhaxhiri za Kosovo onlajn.

Kada je u pitanju dijalog Kosova i Srbije, smatra da je jedina opcija da se izvrši dodatni pritisak na Kosovo i na Srbiju, jer su i Vlada Kosova i Vlada Srbije pokazale da nisu voljne da idu napred bez pritisaka od strane SAD i EU.

"Tako da će nažalost biti novih pritisaka, novih načina da se pritisnu Kurti i Vučić kako bi napravili neke kvalitativne korake i napredovali. Jer, oni pokazuju da im je veoma prijatno u ovoj situaciji, oni pobjeđuju - Kurti unutar Kosova, Vučić unutar Srbije, tako da je problem u tome što oni biraju da pobjeđuju lokalno, a da gube globalno. To nije obećavajući pristup, tako da će sigurno biti promjene pristupa od strane SAD i EU, jer su oni previše uložili u ovaj dijalog i hoće rezultate. Ali sa ovakvim stavovima i mentalitetom Kosova i Srbije, neće biti nikakvih uspješnih rezultata", zaključuje Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online