Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je tokom gostovanja na RTS-u ponovio mantru srbijanskih vlasti kako je premijer Kosova Albin Kurti jedini krivac za napad na Kosovu.

Dačić je kazao da snimak koji je objavio ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla uopće nije od one noći kada se dogodio incident, odnosno da se radi o podvali. Svecla je napisao kako se na snimci vidi i Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, koji se nalazi na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije.

"Ovdje se pokušava dokazati i pokazati da su Milan Radoičić ili Zvonko Veselinović ti koji su proveli ove akcije. Oni bi najviše voljeli da su naišli i na Mojsilovića jer im treba veza s Beogradom, hoće reći da neko to uvozi sa strane", smatra Dačić dodajući kako žali zbog smrti policajca, ali da Kosovo, kao i srbijanska opozicija odgovornost Aleksandra Vučića.

Nakon toga Dačić se dotakao i snimka kazavši da se "čak vidi snijeg".

"Bio je i snijeg, to govori da to nije snimak od tog dana", naglasio je. Ponovio je kako se Beograd bori za mir i prava Srba te da neće dozvoliti daljnju eskalaciju zbog svega ovoga.

Nije najjasnije gdje Dačič vidi snijeg, kada je vidno na osnovu vegetacije da se radi o ranoj jeseni, odnosno da je snimak nastao upravo tog dana kada se i desio napad.

"Bijedno je da se na ovakav način, na račun vlasti države, želi dokazati kako su Srbi teroristi koji su u svemu tome sudjelovali", zaključio je Dačić.