Deeskalacija situacije

Specijalni savjetnik u State departmentu Derek Chollet razgovarao je juče sa premijerom Kosova i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o najnovijim dešavanjima na severu Kosova, i pozvao obe strane da se vrate dijalogu i rade ne deeskalaciji situacije.

Chollet je obavio razgovor sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, i tom prilikom istakao da osuđuje nasilje nad Policijom Kosova.

Dodao je da obe strane moraju da sprovedu obaveze iz Ohridskog sporazuma.

"Razgovarao sam sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem nakon gnusnog napada u nedjelju na Kosovu. Snažno sam osudio nasilje nad Policijom Kosova, izrazio saučešće povodom gubitka narednika Afrima Bunjakua. Obe strane moraju da se vrate dijalogu koji vodi EU i da sprovedu ohridske obaveze", naveo je Derek Chollet.
  Chollet je na društvenoj mreži "X" naveo da je u razgovoru sa Vučićem ukazao da je neophodno izbegavati akcije koje bi dovele do porasta tenzija.

"Razgovarao sam sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o važnosti trenutne deeskalacije na severu Kosova i izbjegavanju akcija koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije. Tragični gubitak života naglašava hitnu potrebu za vraćanjem mira i povratkom u dijalog koji vodi EU", poručio je Chollet.
  Izvor: Kosovo Online