Politički analitičar

U susretu premijera Albanije i Kosova, Edija Rame i Albina Kurtija, tokom Bledskog strateškog foruma, nema ničeg novog, jer je Kurti u situaciji da pruža ruku svakom ko mu otvori vrata, ocjenio je albanski analitičar Frrok Qupi.

Qupi je za ABC news rekao da se povjerenje u vladu Kosova mijenja u očima Zapada i da tek po odlasku Kurtija sa pozicije premijera može da dođe do nove etape u odnosima.

"Nema tu ništa novo, nema promjene. Pobuna premijera Kosova je završena... i koliko god da pokazuje antialbanizam, to više nema efekta. Njihov susret je sasvim normalan, mi smo u drugačijoj situaciji, tim prije što je Rama u jednom intervjuu naglasio da ne uzima ništa lično“, naveo je Qupi.

Kako kaže, Kurti je u situaciji da pruža ruku onome ko mu otvori vrata, pošto je Evropska unija svoja vrata zatvorila.

"Kurti sada samo želi da se ta vrata otvore. Evropa mu poručuje da isprazni kancelarije u Mitrovici, on to sledi“, rekao je Qupi.

 Dodaje i da Rama nema i neće imati nikakvu poruku za Kurtija.

"Kurti sa nijm više nema nikakav odnos, koji bi mogao da iskoristi bratski i prijateljski element. Ono što je urađeno je ’duboko’, i ne može da se vrati na raniji nivo“, rekao je Qupi.

Izvor: Kosovo online/ABC news