Bledski forum

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel rekao je na otvaranju 18. Bledskog strateškog foruma da Evropska unija mora da bude spremna da primi nove države članice do 2030. godine, kao i da zemlje Zapadnog Balkana treba nazvati budućim članicama.

"Proširenje više nije san, vrijeme je da se ide naprijed, ima mnogo posla. Znam da je to složen proces, ponekad bolan za buduće zemlje članice, ali i za EU. Moramo da postavimo jasan cilj, verujem da obe strane moraju da budu spremne za proširenje do 2030“, rekao je Michel.

Naveo je da su bilateralni sukobi iz prošlosti bolniji od reformi, ali je poručio da moraju da se rješavaju.

Međunarodna konferencija na Bledu ove godine održava se pod sloganom "Solidarnost za globalnu bezbjednost", uz prisustvo premijera iz regiona, kao i predstavnika EU.

Albanski premijer Edi Rama poručio je da je "nepopravljivi optimista po pitanju Zapadnog Balkana". On je naglasio da oni koji su krenuli na evropsko putovanje, poput Albanije, ne žele samo finansijsku podršku, ali da im je bitna pomoć u pogledu pristupa zajedničkom tržištu, preneo je Reporteri.

"Nije riječ o tome da li ćemo biti u EU ili ne do 2030, ali bi bilo dobro da se bar u nekim segmentima približimo, da načinimo neke važne korake. Na tom putu do članstva, ne treba da govorimo samo o reformama i da slušamo kritike već je podjednako važna podrška, i to ne samo finansijska, već u smislu pristupa naše zemlje zajedničkom tržištu i slobodnijem prostoru za naša preduzeća. Pola vijeka poslije pada komunizma, imamo još 20 godina evropskog optimizma, nadam se da ćete do tog trenutka ispuniti obećanje“, rekao je albanski premijer.

Crnogorski premijer Dritan Abazović rekao je da evropski lideri često ne znaju šta žele, što, kako je rekao, nije slučaj sa Crnom Gorom, koja želi što pijre da postane nova članica EU. On je rekao da je rok koji je dao Charles Michel, da do 2030. EU primi nove članice - daleko, prenela je RTV.

"Crna Gora je idealan kandidat za članstvo u EU - nema problem sa komšijama, isporučuje rezultate protiv kriminala i korupcije, vladavina prava ide na bolje, ali ponekad EU lideri ne znaju sta žele. Mi znamo sta želimo", rekao je Abazović.

Dodao je da proširenje nije jednosmjerna ulica, već da je proces dvosmjeran, prenela je podgorička Pobjeda.

"Ako se uskoro nešto ne promjeni kada je u pitanju perspektiva EU, mislim da možemo da očekujemo evroskepticizam i treće strane da se uključe na procese na Zapadnom Balkanu, ali i da će opasti entuzijazam za integracijama", istakao je Abazović.

Rekao je i da je interes EU da ima što više članica.

"Za Crnu Goru 2030. godina je previše daleko. Ne možemo da promjenimo mišljenje EU, ali ključna stvar je da se ne zna šta su pravila. Kažu nam: uradite ovo, i ako uradite to imate ovo i to je fer, ali nije fer uradite ovo i ako uradite to, onda kažu ok to je dobro, ali sad nije momenat", rekao je Abazović.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, izjavio je danas na Bledskom strateškom forumu da je Sjeverna Makedonija pokazala da može da donosi teške i hrabre odluke i da je članstvo u EU do 2030. godine ostvariv cilj.

"Uvjeren sam da je Sjeverna Makedonija pokazala da može da donosi teške i hrabre odluke i poslije svake od njih smo izašli kao jača zemlja... Najbolji smo u mnogim aspektima u pogledu implementacije evropskog zakonodavstva, mikrofinansijske stabilnosti, to je dokazano EU i instrumentima EU. Zato kažem da je 2030. godina ostvariva kao cilj", rekao je Kovačevski na liderskom panelu pod nazivom „Solidarnost za globalnu bezbjednost“, prenosi agencija Makfax.

On se osvrnuo na proces proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana i, analizirajući period od 2003. godine, kada je Sjeverna Makedonija prvi put stavljena na agendu proširenja EU, istakao da se čak 80 odsto građana zalaže za članstvo te zemlje u EU.

Kovačevski očekuje da principi proširenja EU budu zasnovani na vrijednostima Unije, kao i na političkoj i ekonomskoj saradnji između zemalja, a ne da se unutrašnja politika koristi na međunarodnoj sceni.

Premijer Sjeverne Makedonije je rekao da ohrabruje izjava predsjednika Evropskog savjeta Charlesa Michela da će EU potvrditi svoju namjeru za proširenjem.

"Sada govorimo o proširenju ne samo EU, već je ključna riječ i NATO. Znate da smo bili najmlađa članica NATO-a, nismo više, sad je Finska. Kao članice NATO-a dokazali da smo dobri partneri. Pokazali smo se kao veoma aktivni partneri u NATO-u i za sada ne vidim nikakve probleme u okviru funkcionisanja NATO-a, gdje su Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zemlje članice“, rekao je Kovačevski.

Istakao je da su zemlje kandidati usko ekonomski povezane sa zemljama članicama EU i da je napredak u zemljama regiona članstvo u Uniji.

„Članstvo u EU nam je jedina alternativa, jer su privrede povezane. Imao sam priliku da vidim svoje kolege Makedonce kako žive i rade u Kopru, ali sam primjetio i kada hodate Rivijerom kao da ste u BiH. Jer svi konobari dolaze iz BiH. Zašto? Za veće plate. A kad ih pitam kako je, kažu da gore ne može, jer radimo na 50 stepeni na suncu, na terasama. Video sam nekoliko makedonskih studenata kako rade u kafeterijama, znate šta su mi rekli, - 'Molim vas da učinite sve, da uvedemo našu zemlju u EU, želimo da se vratimo kući i radimo u zemlji EU, ali kod kuće, ne ovdje, u Sloveniji'“, naveo je on.

Kovačevski smatra da će EU uložiti napore da proširenje 2030. godine postane realnost i kaže da će Sjeverna Makedonija dati sve da reformiše makedonsko društvo po evropskim standardima.

Izvor: Kosovo Online