Izazovi na Z. Balkanu nisu nestali

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Kosova Miroslav Lajčak najavio je da će narednih dana boraviti u Alpbah, ali i na Bledu i u Beogradu, kako bi se sastao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak je na Facebooku napisao da, iako je tempo u Briselu tokom leta usporio, izazovi na Zapadnom Balkanu nisu nestali.

"Jedna posebna oblast koja je ostala visoko na mom dnevnom redu je situacija na sjeveru Kosova", poručio je Lajčak.

Zato je pozvao zamjenika pomoćnika sekretara Gabriela Escobara u Brisel na detaljne diskusije, kako bi se pripremili za naredne mjesece i dodatno ojačali napore.

"Zajedno sa našim timovima detaljno smo razgovarali o pitanjima dijaloga, procjeni trenutne situacije, dešavanjima posljednjih mjeseci i o očekivanjima za naredni period. Pobrinuli se da uskladimo neophodne korake i prioritete. Prije tradicionalnog povratka sljedeće nedjelje u Brisel, planiram da otputujem u Alpbah, Bled i Beograd, gdje ću se sastati sa premijerom Kurtijem i predsjednikom Vučićem, ali i nizom partnera, prijatelja i stručnjaka za zapadni Balkan i politička dešavanja", istakao je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online