Partijski susret!

Izostanak sastanaka premijera Albina Kurtija sa predstavnicima vlade Sjeverne Makedonije sa agende njegove posjete Skoplju koja je najavljena za petak, zvaničnici u Skoplju vide kao Kurtijevu posjetu na partijskom nivou iako je iz njegovog kabineta saopšteno da ide kao premijer, prenosi Koha.

Kako je najavljeno iz Kurtijevog kabineta, premijer ide u Sjevernu Makedoniju na poziv predsjednika opštine Čair u Skoplju Visara Ganiua i gradonačelnika opštine Tetova Bilalja Kasamija, povodom preimenovanja jedne ulice u Skoplju po aktivisti Ademu Demaçiju i predstavljanja rada na putu Prizren - Tetovo.

Koha piše da je najavljena posjeta premijera Albina Kurtija kod zvaničnika u Sjevernoj Makedoniji izazvala reakcije jer se realizuje u vrijeme kada su lideri opozicionih albanskih partija - Pokret Besa, Alternativa i frakcije odvojene od vladajuće stranke, Demokratske unije za integraciju (BDI) - intenzivirali napore za saradnju.

Očekuje se da će Kurti u Sjevernoj Makedoniji održati sastanke sa opozicionim liderima, ali ne i sa liderima vladajuće stranke.

I u tom kontekstu, ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani je rekao da Kurti sigurno ne dolazi kao premijer.

"Nemam zvanične informacije. Dakle, on sigurno ne dolazi kao premijer. Vidimo na društvenim mrežama, neku partijsku komunikaciju, tako da zaista nemam informacije. Mi smo slobodna zemlja i svako može da dođe", naglasio je Osmani.

Opštinama Čair i Tetovo upravlja albanska opozicija.

Visar Ganiu se svrstao u frakciju koja se odvojila od DUI, dok Tetovo predvodi Bilal Kasami, ujedno i lider Pokreta Besa.

Ganiu je reagovao na izjavu šefa makedonske diplomatije i rekao da će država organizovati protokol za pratnju Kurtija.

Arben Ratkoceri, publicista iz Skoplja, istakao je da se Kurtijevi sastanci sa albanskom opozicijom ne mogu prevesti u podršku njima kad god da se održavaju izbori.

Takođe, dodaje da izbjegavanje sastanaka sa predstavnicima vlasti nije dobra praksa.

"Mislim da možda nije dobra praksa da premijeri jedne zemlje kada posjete drugu zemlju ne budu u pratnji svojih kolega, jer se to isto dešava i nama na Kosovu kada srpski zvaničnici posjećuju svoje enklave ili opštine sa srpskom većinom. Ruku na srce ni nama nije baš dobro", izjavio je Ratkoceri.

I makedonska i albanska opozicija osporavaju legitimitet aktuelne vlasti, čiji je deo DUI, insistirajući na održavanju vanrednih izbora.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore