SREBRENICA

Elvir Salčinović iz Srebrenice je najmlađa žrtva genocida koja će danas biti ukopana u Memorijalnom centru u Potočarima. U vrijeme pogubljenja imao je 15 godina, a nakon toga njegovo tijelo je izmještano u tri masovne grobnice. Zbog toga u kabur se spuštaju samo dvije njegove kosti.

Elvir Salčinović tada kao 15-godišnjak krenuo je srebreničkim šumama skupa sa ocem Turabijom, međutim, ruci zlikovaca nisu mogli umaći. Skoro tri decenije kasnije, pored Elvirovog tabuta se nalazi njegova tetka Rahima Salčinović.

"On mi je sestrić, dok je njegov rahmetli otac mome mužu brat, tako da sam ja sa njim rodbinski povezana s obje strane. Bio je dobar i pošten momak. Kako su ga uspjeli ubiti zaista mi nije poznato. Otišao je kao mali preko šume skupa s ocem, ali su obojica ubijeni. Također, ubijena su mu i dvojica amidža", priča nam Rahima.

Od tri brata, dva su ubijena, dok je samo jedan uspio preživjeti. Najstravičniju sudbinu je doživio upavo Elvir čiji su posmrtni ostaci izmještani iz grobnice u grobnicu. Zbog toga njegovi posmrtni ostaci nisu kompletirani.

"Danas ukopavamo njegove samo dvije kosti, one su pronađene 2011. godine. Tri puta su kosti premještane iz grobnice u grobnicu, ali mi ni dalje ne gubimo nadu da će one sve biti pronađene. Njegov otac je ranije ukopan, prije nekoliko godina, kao i jedan njegov brat", navodi Rahima.

Ova srednjovječna žena mnogo je propatila za vrijeme rata, a za razliku od Elvirovog oca i amidža, njen muž je uspio preživjeti.

"On je nakon tri mjeseca probijanja došao iz Srebrenice, danas ima psihičkih problema te nije mogao doći na dženazu", nadovezuje se Rahima.

Pored Elvira u kabure će danas biti spušteni i nekompletirani ostaci još 27 žrtava genocida, kao i dva koja su ekshumirana u cijelosti.