Albanski premijer

Albanski premijer Edi Rama, povodom situacije na sjeveru Kosova, naveo je da je jedini put napred dijalog i dogovor koji se zasniva na francusko-njemačkom planu. Istakao je da će se, ukoliko predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatraži hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN, o glasanju posavjetovati sa saveznicima Albanije.

Rama je istakao je da je razvlačenje sa formiranjem Zajednice srpskih opština strateška greška, kao i insistiranje da gradonačelnici koji su izabrani na izborima koji su bojkotovani rade iz opštinskih zgradama u četiri opštine na sjeveru Kosova dodajući da se nada da će Vučić, kada budu organizovani ponovni izbori u tim opštinama, jasno reći da će učešće Srba biti obezbjeđeno.

"Smatram da je razvlačenje sa formiranjem ZSO strateška greška i strateška greška je da se i dalje razvlači sa uspostavljanjem uslova za građane Srbije da imaju svoja vjerska prava i da crkva funkcioniše, kao i insistiranje da se ostane u opštinskim zgradama sa policijom. To su greške, govorio sam to javno i sada ponavljam. S druge strane, smatram da će predsjednik Srbije jasno reći da, kada god se stvore uslovi da se održe ponovni izbori, da će učešće Srba biti obezbjeđeno", kazao je Rama.

Istakao je da je prijedlog nacrta statuta ZSO koji je poslao francuskom predsjedniku i njemačkom kancelaru pozitivan doprinos koji je dao i koji je po njegovom mišljenju pozitivan kada je riječ o njegovom sadržaju.

"Ali, on nije nešto što bi strane trebalo nužno da prihvate. Taj prijedlog nije razmatrala nijedna strana. Izvinjavam se i žao mi je što neki ne žele da shvate da je ovo bio doprinos za Kosovo, ali za njih to nema nikakvu vrijednost. To neću na sebe da preuzmem, ljudi sa Kosova govore u svoje ime", kazao je Rama.

Rama je, odgovarajući na pitanje novinara da li su se umirile njegove brige da bi sjever Kosova mogao da se pretvori u Donbas, naveo da niko ne treba da potcjeni rizik dalje eskalacije tenzija.

"Sve do one tačke da se nađemo u takvoj situaciji da naoružani pokreti mogu da krenu i rade nešto što ne smemo da dozvolimo, jer bi nas to dovelo do situacije koja je možda uporediva sa Donbasom, da bi se stvorila teritorija unutar regiona i da bi moglo da dođe do posljedica nesagledivih razmera“, upozorio je Rama.

Konstatovao je da je situaciju na sjeveru danas moguće kontrolisati sa jasno definisanim tačkama u cilju deeskalacije, koje je odredila međunarodna zajednica, i koje treba da se primjene bez pitanja: „Šta ako...“.

„Mora da dođe do zajedničkog stanovišta i proces dijaloga mora normalno da se nastavi“, dodao je Rama.

On je naglasio da će, oko glasanja u Savjetu bezbjednosti UN, ako dođe do sjednice za koju je Vučić najavio da će je zatražiti zbog situacije na sjeveru Kosova, konsultovati svoje saveznike, velike sile.

"Mi jesmo članica, članica smo i NATO, ali svijesni smo i svoje veličine. Nismo supersila, niti imamo kapacitet da se tako ponašamo, ali imamo sreće da budemo u savezu sa velikim silama i radimo sve u konsultaciji sa njima", kazao je Rama.

Prema njegovim riječima, želi da bude upoznat sa tom idejom, jer ne zna "šta Vučić misli kada kaže da Savjet bezbjednosti mora da se bavi sjeverom Kosova".

"Tenzije ne bi trebalo da poremete naš kompas i ne treba da budu viđene kao akcije jedne strane, već kao stvar o kojoj se mora pozabaviti i razgovarati sa svim saveznicima i sa EU", kazao je Rama.

Izvor: Kosovo Online