NAGLASIO PREDNOSTI

Premijer Albanije Edi Rama iz Podgorice je govorio o sastanku premijera šest zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa koji će se održati u Tirani.

Na konferenciji za novinare s premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem, Rama je rekao da je Briselu jasno dao do znanja da se sastanak s premijerima u Tirani ne može održati bez prisutnosti premijera Kosova.

Pred medijima je rekao da tako shvaća važnost pozicije premijera Kosova. Rama je dalje rekao da je na Kurtu da li će sudjelovati na sastanku u Tirani ili ne.

“Na sastanak u Tirani, bez obzira na stav Evropske unije, bez obzira na stavove drugih zemalja, na sastanak u Tirani za Berlinski proces bit će pozvan premijer Kosova i ja bih volio da biti tamo šest zajedno, osim činjenice da možda neće biti pozvan ili ga možda neće htjeti pozvati na druga mjesta. U Tirani je Albin Kurti u vlastitoj kući, gdje čak može sudjelovati na izborima da postane gospodar kuće", kazao je Rama.

Naglasio je da je Kurti pozvan kao i svi drugi i da je Briselu jasno dao do znanja da nema sastanka s premijerima u Tirani bez premijera Kosova.

"Tako shvaćam važnost premijera Kosova sve dok je Berlinski proces u pitanju. Ne isključujem da Albin Kurti neće doći. To nije isključeno jer ništa nije isključeno. Njegovo je pravo da ne dođe", rekao je između ostalog albanski premijer.

Što se tiče "Otvorenog Balkana", Rama je rekao da ga on niti je otvorio niti može lično zatvoriti. Na pitanje novinara kakve je koristi imao od ovog procesa, kazao je da su koristi imale tri zemlje koje su sudjelovale u tom procesu, a to dokazuju i brojke o uvozu i izvozu.

"Niti sam ja sam otvorio otvoreni Balkan, niti sam ga mogao sam zatvoriti. Troje od šest se nisu uključili i naudili sebi, nisu imali koristi od onoga što su ostala trojica uradila. Bh. poduzetništvo traži Otvoreni Balkan. Zašto? Zato što je Otvoreni Balkan dao priliku ovim trima zemljama da provedu neke dogovore, koji bi bili implementirani Berlinskim procesom, ali su se otezali. Pitajte i pogledajte podatke o uvozu i izvozu. Postalo je lako s pokretima s tim carinskim barijerama, certifikatima. Bez Otvorenog Balkana, paradajz koji izađe iz Sarande i stigne u Bosnu ide na sos. To nam je pomoglo da se približimo jedni drugima”, prenio je Telegrafi.com.