Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano, govoreći o prijedlogu albanskog premijera Edija Rame da se organizuje međunarodna konferencija između Kosova i Srbije, rekao je da Brisel pozdravlja svaku podršku dijalogu, ali da "svaka takva inicijativa mora biti koordinirana sa posrednicima u dijalogu i stranama", prenosi Reporteri.

Stano je u odgovoru za ovaj list rekao da da u ovom "trenutku izazova" pozdravlja svaku inicijativu na visokom nivou za dijalog koji vodi EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

"Pozdravljamo svaku podršku na visokom nivou dijalogu koji vodi EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, posebno u ovom izazovnom trenutku. Međutim, svaka takva inicijativa treba da bude koordinisana sa posrednicima i stranama, koje su uključene u dijalog, te na kraju treba odlučiti o dnevnom redu i tempu pregovora", rekao je Stano.

Ideju o održavanju međunarodne konferencije za Kosovo i Srbiju Rama je izneo je 27. juna na konferenciji za novinare u Briselu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepom Borrellom.

Rama je takođe izjavio da Kurtiju i Vučiću "ne treba dozvoliti da odu bez postizanja dogovora".

Ideju za međunarodnu konferenciju podržao je i predsjednik Evropskog savjeta Charles Michelle, a prema njegovim riječima, to je značajno kako bi se smanjile tenzije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri