Američki diplomata

Sjedinjene Američke Države su odlučne da privole Kosovo i Srbiju da se vrate na put konstruktivnog dijaloga i primjene Ohridskog sporazuma, izjavio je za Glas Amerike diplomata u penziji Charles Kupchan.

Kupchan je rekao da je reakcija Savjeta za nacionalnu bezbjednost na pismo predsjedniku SAD Josephu Bidenu pokazatelj zajedničkog pristupa Bijele kuće i dela američkih senatora prema napetostima u regionu".

Bivši specijalni savjetnik za Evropu u administraciji Baracka Obame ukazao je i da obraćanje članova Kongresa američkom predsjedniku jača stavove američkih diplomata iznete u pregovaračkom procesu Kosova i Srbije.

"Šalje jasnu poruku o odlučnosti Sjedinjenih Država da privole Kosovo i Srbiju da se vrate na put konstruktivnog dijaloga i primjene Ohridskog sporazuma", uvjerava Kupchan.

Nakon pisma grupe senatora, Savjet za nacionalnu bezbjednost je saopštio je da američka administracija dijeli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih napetosti na sjeveru Kosova, a Kupchan ocjenjuje da se radi o stavu koji rukovodstvima Kosova i Srbije jasno stavlja do znanja da će njihova nepopustljivost uticati na odnos sa SAD.

"Takva pisma ukazuju na diplomatsku snagu Vašingtona pominjanjem mogućnosti promjena u smislu podrške Kongresa, kako finansijske tako i drugih načina pomoći", naveo je on.

Mišljenja je da su SAD i Evropska unija nesumnjivo spremne da primjene konkretne mjere.

"Nužno je da se ponovo pokrene proces normalizacije. Nasilje na sjevernom Kosovu ispoljeno i prema trupama KFOR-a bilo je posebno uznemirujuće", kazao je Kupchan.

Na konstataciju da bi do kraja nedjelje mogle biti predstavljene mjere za Kosovo, poput obustave rada svih radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prestanak finansiranja iz programa EU i i prekid političke saradnje sa Kosovom, a da za sada nije poznato da li će, kada i kakve mjere, biti usvojene i primjenjene protiv Srbije, Kupchan je izrazio uvjerenje da SAD i EU, imajući u vidu okolnosti, primjenjuju adekvatan diplomatski pritisak.

"Kosovo i Srbija ne bi smeli da dozvole propast Ohridskog sporazuma, iz marta 2023, koji vodi normalizaciji odnosa. Vraćanje na pravi put je neposredni cilj. Dvije strane moraju da donesu teške odluke potrebne za normalizaciju odnosa i zacrtaju put ka regionalnoj stabilnosti i integraciji u atlantske institucije. Ili mogu ostati zaglavljeni u regionalnim i etnonacionalističkim sukobima u doglednoj budućnosti", ističe američki stručnjak.

Upitan vidi li kod strana u dijalogu odvažnost i spremost da razriješe višedecenijski spor, odgovara da to trenutno nije slučaj.

"Za napredak će biti potrebno da Kosovo i Srbija ispolje političku hrabrost i uzdržanost. Obe kategorije su trenutno u deficit", zaključio je Charles Kupchan.

Izvor: Kosovo Online/VOA