Bivši ambasador Albanije na Kosovu

Bivši ambasador Albanije na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji Arben Qejku govorio je o nacrtu koji je izradio premijer Albanije Edi Rama za Zajednicu opština sa srpskom većinom, a koji je već dostavljen partnerskim zemljama, penosi Gazeta express.

Prema riječima bivšeg ambasadora, bilo bi poštenije da je Rama ovaj dokument dostavio i Kosovu.

On je ovaj postupak albanskog premijera opisao kao pritisak na premijera Kosova Albina Kurtija iz SAD, preko Albanije.

"Da budemo realni, odnosi Kurtija i Rame su neshvatljivi. Nekad se igraju lažnim sastancima bez efekta. Ne znamo kakvi su lični i državni odnosi. Dokument koji je pripremio Rama trebalo je da bude dostavljen i Kosovu i međunarodnoj zajednici. Smatrajući nas partnerima, SAD su razumele tešku situaciju u kojoj se nalaze pregovori Kosova i Srbije i mislim da su iskoristili Albaniju da izvrše pritisak na Kurtija", rekao Qejku.

Qejku je dodao da ne vjeruje da dokumet koji je Rama predložio garantuje rješenje na terenu.

"Mislim da je to bila poruka da se Albanija ne slaže sa Kurtijem i to se videlo po njegovom ironičnom odgovoru. A onda je sastanak dvije vlade otkazan, kao svojevrsni dokaz da se Albanija ne slaže. Sve dok se Albanija pridružuje SAD i NATO-u, mislim da je na dobrom putu. Da li se srpskoj strani popušta? To je već drugo pitanje", rekao je Qejku.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express