Ponovo pisao Scholzu i Macronu

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je ponovo pisao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, kao i predsjedniku Evropskog savjeta Charlesu Michelu, i da je ukazao da je neophodno da se francusko-njemački plan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, uz podršku SAD, sprovede što prije, prenosi Gazeta express.

On je naveo da je novi, konkretan pritisak Francuske i Njemačke, uz podršku SAD, da se finalizuje sporazum između Kosova i Srbije alarmantna potreba.

"Atmosfera napetosti povećava se iz sata u sat, rizikujući fatalne oružane sukobe između grupa koje djeluju na sjeveru Kosova i snaga bezbjednosti, što bi bila katastrofa", rekao je Rama.

On je istakao, preneo je Telegrafi, da je nacionalni interes Albanije kao države ugrožen ovakvom situacijom, a kako je naveo, "ovaj region nije ni Albinov ni Aleksandrov, ovaj region pripada državama i narodima koji ga naseljavaju i koji njime upravljaju”.

„Dvojicu lidera treba zatvoriti u sali, bez prava da odu do kraja razgovora, da se pozabave onim tačkama kojima se niko ne protivi, ali istovremeno okrivljuju jedan drugog da nisu sprovedene“, naglasio je Rama.

Prema njegovim riječima, ovakva situacija odgovara samo Rusiji. On je rekao da postoji osnovni sporazum na koji su obe strane pristale, ali da se i jedni i drugi ponašaju kao da do tog sporazuma nije došlo.

„Ovaj status kvo više ne može da se nastavi i moramo da izađemo iz ove političke igre "Toma i Džerija", takođe moramo da izbegnemo scenario pogoršanja položaja Kosova“, rekao je Rama.

Premijer Albanije je početkom juna takođe pisao Scholzu i Macronu i tada im je poslao prijedlog Nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express/Telegrafi