To će dodatno eksalirati situaciju

Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Xhaçka izrazila je zabrinutost zbog dešavanja na sjeveru i istakla da se nada da vlasti na Kosovu neće sprovesti odluku o zabrani ulaska srpske robe i vozila sa srpskim registarskim tablicama na Kosovo, jer bi to dodatno zakomplikovalo situaciju i oštetilo čitav region, prenosi Albanian post.

"Snažno smo angažovani sa saveznicima i partnerima kako se situacija ne bi dalje pogoršavala. Zabrinuti smo jer naši saveznici i partneri većinu odgovornosti prebacuju na Kosovo. Ovo zabrinjavajuće slabi poziciju Kosova u očima SAD i EU. Hapšenje trojica kosovskih policajaca dodatno komplikuje situaciju", rekla je Xhaçka.

Ona je kazala da je u kontaktu sa komandantom Kfor i da se čeka završetak istrage o ovom hapšenju.

Ona je, govoreći o zabrani ulaska srpske robe i vozila sa srpskim tablicama na Kosovo rekla da "u ovom trenutku treba da se zadrži smirenost".  

"Sloboda kretanja je veoma važan dio obaveza koje sve naše zemlje imaju. Vlada Kosova je pojasnila da nije riječ o komercijalno-ekonomskim mjerama, već o mjerama bezbjednosti. Ostaje da se vidi šta to znači u stvarnosti", naglasila je Xhaçka.

Izrazila je nadu da se te mjere Vlade Kosova neće realizovati "jer bi to samo eskaliralo situaciju".

"To bi oštetilo prije svega samo Kosovo i region ekonomski, ali i u očima saveznika. Nacrt statuta Zajednice premijera Edija Rame je suštinski korak za deeskalaciju i povratak u tok dijaloga. Za nas je Kosovo svetinja, to je nacionalni prioritet koji vodi svaku akciju u našoj spoljnoj politici", poručila je ona.

Izvor: Kosovo online/Albanian post