Šefica albanske diplomate

Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Xhaqka je na sjednici parlamenta u Tirani poručila da je podrška Kosovu uvijek nacionalni prioritet, ali da je danas, više nego ikada, u kontekstu nelegalne ruske agresije na Ukrajinu, normalizacija odnosa između Kosova i Srbije prioritet za bezbednost i stabilnost cijelog regiona i Evrope, prenosi Albanian post.

Prema njenim riječima, region, a posebno situacija kakva je postojala između Kosova i Srbije ili ona u Bosni i Hercegovini, meta su ruskih napora da izazovu tenzije i sukobe na Zapadnom Balkanu.

Xhaqka je navela kako se „čini jasnim da su se takvi napori dogodili i u Albaniji, kroz ubrizgavanje ruskih sredstava u politiku“.

Ona je navela da je sporazum postignut u Ohridu 18. marta između Kosova i Srbije dobra vijest za građane Kosova, ali i za ceo region.

Šefica albanske diplomate čestitala je Kosovu i njegovoj vladi, na pokazanoj ozbiljnosti, ali i na hrabrosti, jer „postizanje takvog sporazuma nije lako“.

„Dogovor postignut u Ohridu je dobra vijest. Očekuje se da će konkretni radovi na implementaciji početi nakon otprilike mjesec dana, a nadamo se da će sve biti dogovoreno do kraja godine“, dodala je Xhaqka.

Prema njenim riječima, finalizacija će zahtjevati dosta rada jer se „đavo uvijek krije u detaljima”.

"Dovoljno je uzeti u obzir činjenicu da je ovaj sporazum odobren kroz potpuno sui generis proces, a da nije potpisan, da shvatimo da finalizacija neće biti nimalo laka“, naglasila je Xhaqka.

Ona je istakla da ostaje veliki optimista da uz konstruktivno i ozbiljno zalaganje Vlade Kosova, Srbije, podršku i praćenje EU i SAD tokom „delikatnog“ procesa implementacije „postoje svi uslovi za da ovaj sporazum sa uspehom vodi ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”.

Xhaqka je rekla da je Albanija uvijek podržavala dijalog i naglasila da će napori albanskih vlasti i dalje biti usmjereni na proces članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i na proces priznavanja njegove državnosti.

„Postizanjem ovog sporazuma očekujem da će ovi procesi biti donekle olakšani i otpor će izbledeti, uprkos činjenici da smo svijesni prepreka koje u tom procesu mogu stvoriti zemlje poput Rusije ili bilo koje druge države koja ne podržava dijalog i postizanje potpune normalizacije između Kosova i Srbije“, zaključila je Olta Xhaqka.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post