Kurti i Vučić kupuju vrijeme

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose izjavio je u Novom danu da će kriza na Kosovu neće biti riješena u skorije vrijeme, već će trajati još dugo. "Najvažnije za opstanak nestabilnog mira je rješavanje problema paravojski, kriminala, slobode kretanja i jednostranih poteza", naglasio je Janjić, i dodao da je neophodno da se održe novi izbori na Kosovu uz učešće Srba kako bi se stanje normalizovalo.

Nova runda dijaloga Kurtija i Vučića juče u Briselu imala je polovičan učinak. Već na samom startu razgovora usvojena je Deklaracija o nestalima. U njoj se dvije strane obavezuju da će učiniti sve da se riješi sudbina više od 1.600 nestalih tokom rata na Kosovu. Međutim, razgovori o formiranju ZSO, nisu išli tako glatko. I pored toga, Josep Borell tvrdi da je napravljen veliki korak ka formiranju ZSO. Na osnovu čega je Brisel toliko optimističan? Još koliko dugo Kosovo može da odugovlači sa formiranjem ZSO?

„Predstavljena je mapa puta za povratak Sraba u institucije. Kao što smo čuli od predsjednika Vučića, oko toga se nije postigla saglasnost, ali je spreman da za tri, četiri dana ponovo sedne sa Kurtijem i razgovara. Ali, budimo direktni – radi se o razgovorima kako izaći iz institucionalnog i bezbjednosnog vakuuma koji je napravljen onog časa kada je Srpska lista napustila institucije“, kazao je Janjić.

Nakon toga je, podsjeća sagovornik N1, Kosovo uz podršku zemalja Kvinte počelo sa jednostranim mjerama, a jedna od tih mjera su izbori za gradonačelnike. Procjenjuje da to neće to biti lako i brzo, ali je to preduslov, jer „bezbjednosna rupa mora da se popuni“.

Konstatuje da dok traju razgovori o povratku Srba u sudske i političke institucije, događaju se promjene zastava na policijskim stanicama i otvaranje mosta.

„Otvaranje mosta između sjeverne i južne Mitrovice je predviđeno od ranije, ali nije bilo ‘zrelo vrijeme’. Ono je viđe simboličko značenje i podsjećanje na neka strašna vremena“, rekao je Janjić i dodao da to mogu da iskoriste „paravojne formacije ukoliko postoje na srpskoj strani“, uz opasku, da „to mora da se raščisti“.

Smatra da je politička situacija izbalansirana nakon posljednjih izbora jer se pre toga desio izlazak Srba iz kosovskih institucija.

Janjić je naveo da se Kurti i Vučić vode politiku odugovlačenja, kao i da „kupuju vrijeme i jedni i drugi“.

Procjenjuje da „postoje šumovi na relaciji Vučić – Vašington“, i napominje da je to vidljivo u posljednje vrijeme.

Komentarišući Kurtijevu izjavu da je Nacrt zajednice srpskih opština „protivna Ustavu Kosova“, rekao je da to premijer Kosova „izmišlja“.

„Najvažnije za opstanak nestabilnog mira je rješavanje problema paravojski, kriminala, slobode kretanja i jednostranih poteza“, naglasio je Janjić, i dodao da je neophodno da se održe novi izbori na Kosovu uz učešće Srba kako bi se stanje normalizovalo.

Upitan da odgovori kada će se završti pregovori Kosova i Srbije, on je šaljivo prokomentarisao da je on imao crnu kosu kada su počeli pregovori, dok je sada sed, kao i da se nada da se to neće dogoditi sa predstavnicima Kosova i Srbije.