Prinuđena

Albanski poslanik u Skupštini Srbije Shaip Kamberi kaže da Srbija nema alternativu osim da postigne konačni sporazum sa Kosovom i poziva Prištinu i Tiranu da uspostave posebne državne programe za Albance u Srbiji.

Kada je riječ o sporazumu Kosova i Srbije, Kamberi je rekao da su stvari stavljene na pravi put i da se kreću u dobrom pravcu, uprkos tome, kako je naveo, "što se Vučić postavlja kao da je nepobjediv".

"Mislim da će Srbija biti prinuđena da ide ka konačnom dogovoru. Da li će biti potpisa ili ne, ne znam“, istakao je on.

Kamberi je ponovio da je njegov politički i strateški cilj da se ostvari reciprocitet za Albance Preševske doline sa pravima Srba na Kosovu.

Pozvao je Prištinu i Tirana da uspostave posebne državne programe za Albance u Preševskoj dolini.

"Imali smo kontinuiranu komunikaciju, redovno, i sa Prištinom i sa Tiranom, možda malo češće sa Prištinom zbog geografske blizine i tradicionalno smo povezani sa Kosovom. Naš politički i strateški cilj je da sa njim gradimo reciprocitet. Priština je centar na koji smo orijentisani. Imamo dobru komunikaciju sa aktuelnom vlašću. Postoji dobar program koji je uspostavljen uz konkretnu pomoć za Preševsku dolinu, ima i tema koje su pokrenute u briselskom dijalogu i mislim da vlada u Tirani i vlada u Prištini treba da imaju stalni program pomoći, a ne povremene projekte,” rekao je, između ostalog, Kamberi za Radio Kosovo.