Izvestilac EP za Kosovo

Snažno ohrabrujem Kosovo i Srbiju da iskoriste transatlanstko jedinstvo po pitanju dijaloga i posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da dođu do održivog, sveobuhvatnog sporazuma. Bez toga, nijedno od njih dvoje neće moći ući u EU, rekla je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon za "Eunews".

Von Cramon je istakla da "prvi put, iako se to moglo učiniti i prethodnih godina u oblasti vladavine prava, imamo nazadovanje Srbije kada je u pitanju usklađenost sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU".

"Srbija ima samo 45 odsto usklađenosti sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, što je pad od 20 odsto u odnosu na posljednji izvještaj. Trend je jasan i situacija je neodrživa. Poslali smo jasnu poruku predsjedniku Aleksandru Vučiću – ili ste uz nas kada nam treba evropsko jedinstvo, ili ste protiv. Srpsko balansiranje je neprihvatljivo, a posljedice mogu biti efektivno zaustavljanje pristupnih pregovora Srbije. Mi zaista želimo da vidimo Srbiju u EU, ali da bi se to desilo Srbija treba da napravi preokret u svojoj spoljnoj politici i jasno pokaže solidarnost sa Ukrajinom", rekla je Von Cramon.

Kada je u pitanju francusko-njemački prijedlog za dijalog Kosova i Srbije, Von Cramon kaže da "ne može komentarisati sadržaj ili postojanje prijedloga".

"Ali smatram da je ovo dobrodošla i pravovremena inicijativa. Uključene su ključne evropske prestonice i moramo da vidimo političko upravljanje dijalogom Kosova i Srbije kako bismo stvari pomerili naprijed. Ovo je jedinstvena prilika jer imamo puno transatlantsko jedinstvo po ovom pitanju i nema izbora u narednom periodu, tako da snažno ohrabrujem obe strane da to iskoriste i posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da dođu do održivog, sveobuhvatnog sporazuma. Bez toga, nijedno od njih dvoje neće moći da uđu u EU".

Izvor: Eunews.it