NE IZGUBITI FOKUS

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE) pozvala je Evropsku uniju da pruži novi podsticaj procesu proširenja na Zapadni Balkan.

"Imperativ je da se ne izgubi fokus na Zapadnom Balkanu, čak i ako se u međuvremenu pojavila potreba da se podrže evropske aspiracije drugih zemalja, poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije", naglasili su parlamentarci.

Rezolucija usvojena na plenarnoj sjednici zasnovana je na izvještaju Jorgosa Papandreua (Grčka).

Napominje da je od Solunskog samita između Zapadnog Balkana i Evropske unije 2003. godine neuspjeh da se adekvatno nagradi napredak "smanjio politički zamah i javni entuzijazam", te da je evropska vizija izgubila sjaj, ustupajući mjesto etnonacionalizmu.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je pozvala vlasti Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova "da se bez odlaganja pozabave otvorenim izazovima", a posebno da poboljšaju političku kulturu kako bi se osigurala saradnja između političkih institucija i snaga.

"Ojačati efikasnost i nezavisnost pravosuđa, poboljšati funkcionisanje javne uprave, pojačati borbu protiv korupcije, suzdržati se od zapaljivog diskursa, uključujući i na etničkoj osnovi, štiti prava nacionalnih manjina i slobodu medija i promovišu pomirenje", navodi se.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope smatra da bi Vijeće Evrope, oslanjajući se na svoju stručnost, trebalo da "udvostruči svoje napore" i da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ispune kriterije proširenja EU i da zajedno sa EU igraju veću ulogu u promovisanju efektivne regionalne saradnje uz normalizaciju odnosa i rješavanje bilateralnih sporova.