Gradonačelnik Bujanovca

Gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi smatra da bi razmjena opština između Kosova i Srbije bila fer. Kako je naveo, ispravno bi bilo da Srbija "uzme" dio sjeverno od Mitrovice, a Kosovo Preševsku dolinu. On kaže da je to pitanje pokrenuo na početku sastanka sa zamjenikom premijera Kosova Besnikom Bislimijem, ali da Bislimi nije ništa odgovorio, prenosi Koha.

„Bislimi nije odgovorio, možda je bio iznenađen u tom trenutku. Mislim da je to najbolje rješenje za Albance Preševske doline, kao i za Kosovo. Predsjednik Vučić je uvijek pominjao kompromis i vjerovatno je mislio na tako nešto. Ali on misli da samo dio Preševske doline treba dati Kosovu i uzeti sjever. Ali Kosovu treba dati cijelu dolinu", rekao je Arifi.

Kako je dodao, on je optimista da će jednog dana doći do razmjene Preševske doline sa sjeverom Kosova, a tim povodom, kako je rekao, nisu kontaktirali srpske lidere.

Arifi je rekao da je razgovor sa Bislimijem bio bratski i da je razgovarano o udruživanju srpskih opština na Kosovu, a kako je poručio, ako se Srbima na Kosovu da pravo na ovaj mehanizam onda su i Albanci na jugu Srbije spremni da djeluju u istom pravcu. Naveo je da je od Bislimija zatražio da Vlada Kosova ubuduće ima pragmatičan i direktan pristup interesima i zahtjevima Albanaca iz Preševske doline.

Preneo je da je zatraženo da se na budućim susretima sa predstavnicima Srbije razgovara o problemima Albanaca Preševske doline, dodajući da je njihov zahtjev da prava koja uživaju Srbi na Kosovu treba da uživaju i Albanci u Srbiji. Arifi je rekao da je Bislimi obećao da će na sastanku sa delegacijom Srbije biti razmotrena sva pitanja i brige Albanaca iz opština na jugu Srbije.

„Tražili smo pomoć ne samo za ekonomski razvoj već i za poboljšanje uslova obrazovanja u opštini Bujanovac. Rekao sam Bislimiju da smo saglasni oko dve mogućnosti, da kosovska delegacija predstavlja Albance iz Preševske doline, a druga mogućnost je da je neko od nas bude prisutan tamo“, rekao je Arifi.

Prema njegovim riječima, prioritet u susretima sa Srbijom je pitanje nostrifikacije diploma za studente koji studiraju na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore