Američki analitičar

Američki profesor i stručnjak za balkansku politiku i pitanja na Univerzitetu u Njujorku Alon Ben-Meir smatra da Kosovo može imati koristi ako postane dio inicijative "Otvorenog Balkana", prenosi Bota sot.

"Kosovo može imati samo koristi i ni na koji način to nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom. Zamjenik predsednika Skupštine Kosova Enver Hoxhaj ima pravo da kaže da 'Kosovo mora da učestvuje u regionalnim organizacijama i inicijativama', tražeći podršku da postane članica Partnerstva za mir, Savjeta Evrope i NATO-a", rekao je Ben-Meir.

Prema njegovim riječima, Kosovo treba da se pridruži svakoj inicijativi koja promoviše njegov nacionalni interes.

Istovremeno on je kritikovao premijera Albina Kurtija, zbog njegovog zahtjeva predsjedniku Sjeverne Makedonije da zajedno spreče "Otvoreni Balkan" i rekao da Kosovo treba da učestvuje u bilo kojoj inicijativi koja bi promovisala njegove nacionalne interese kod balkanskih država.

"Zabrinutost premijera Kurtija nije baš ukorenjena ni u jednom strateškom razlogu. Pogrešno je da se on zalaže kod makedonskog predsjednika Kovačevskog da dvije zemlje rade zajedno na sprečavanju Srbije da promoviše ruske i kineski interese u regionu. Zajednički rad sa Makedonijom se ne isključuje", rekao je Ben-Meir.

On je dodao da će članstvo u "Otvorenom Balkanu" samo ojačati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i neće blokirati jednake mogućnosti za građane Kosova.

Prema njegovim riječima, Kurti bi trebalo da obrazloži zašto bi članstvo Kosova u "Otvorenom Balkanu" imalo negativan uticaj na Kosovo.

"Opšte pravilo za Kurtija je prilično jednostavno: Kosovo mora da se pridruži i postane član bilo koje međunarodne ili regionalne organizacije sve dok takvo članstvo ni na koji način neće ugroziti nezavisnost Kosova. Kurti još uvijek nije pokazao kako bi i zašto članstvo u 'Otvorenom Balkanu' na bilo koji način negativno uticalo na nezavisnost Kosova", naglasio je američki analitičar.

Izvor: Bota Sot/Kosovoonline